Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid fick vänta på vård

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Utan hjälp. När Ingrid Åberg äntligen kom till sjukhus hade hon hjärtinfarkt och lunginflammation efter flera dagars sängliggande. Sjuksköterskan som besökt henne flera gånger har inte märkt att Ingrid Åberg var så dålig.

GÄVLE
Ingrid Åberg, 75, låg hemma med hjärtinfarkt, lunginflammation och medicinförgiftning men sjuksköterskan märkte ingenting.

Annons
- Hon sa till henne att gå upp och duscha för att pigga upp sig, säger Ingrids dotter Gun Karlsson.
Två dagar senare fördes Ingrid Åberg till sjukhuset med ambulans. Då var hon nära att dö.
Ingrid Åberg bor på Urbergsterassen i Gävle. Hon är i vanliga fall en pigg och vaken 75-åring, trots ett amputerat ben och diabetes.
Under julhelgen blev hon plötsligt dålig. På annandagen fördes hon till MIVA eftersom hon hade ont i bröstet. Men läkarna skickade hem henne samma kväll, det bedömdes inte vara någon fara med henne.

Akut till sjukhuset
Fem dagar senare, på nyårsafton, fördes Ingrid Åberg akut till sjukhuset med konstaterad lunginflammation, hjärtinfarkt och medicinförgiftning.
Hjärtinfarkten hade hon enligt vad läkarna har sagt till hennes anhöriga haft minst ett par dagar. (De har begärt att få läsa Ingrid Åbergs journal men ännu inte fått se den).
Distriktssköterskan från Södertulls hälsocentral besökte Ingrid Åberg på söndagen den 29 december. I journalanteckningarna hon gjort står det att patienten var klar och orienterad.
Dagen efter, den 30 december, gjorde sköterskan ett nytt hembesök. Hon noterade att Ingrid Åberg verkade trött och bestämde sig för att komma tillbaka på tisdagen, nyårsafton.
På kvällen samma dag var Ingrid Åberg så dålig att hon tappade luren under ett samtal med sin dotter.
Hon försökte då, som hon berättade i en insändare i gårdagens Gefle Dagblad, tillkalla sköterskan igen utan att lyckas.
När sköterskan kom på nyårsafton var Ingrid Åberg ännu sämre, och sköterskan bestämde då tillsammans med en jourläkare sig för att ringa efter ambulans.
På akuten konstaterades hjärtinfarkt, lunginflammation och medicinförgiftning.
Något som i så fall distriktssköterskan inte har sett.

"Svårt ställa rätt diagnos"
-Misstag gör vi allihopa, det är svårt att ställa rätt diagnos, säger Kjell Karlsson, verksamhetschef på Södertull.
Han vill reservera sig för vad som hänt, eftersom han inte är tillräckligt insatt i händelsen.
-Det här får man sätta sig in i och prata igenom med dem som varit där, säger han.
De distriktssköterskor som arbetade de aktuella dagarna har inte varit anträffbara för en kommentar.
Ingrid Åbergs familjeläkare Peter Rosenberg träffade henne en vecka före jul, och då var hon pigg. Han har inte sett hennes journal från sjukhuset, men konstaterar att bröstsmärtor kan vara första tecknet på hjärtinfarkt. Det är därmed inte uteslutet att hon hade det redan den 26 december.
Ingrid Åbergs fall är anmält till Patientnämnden, som vill få ärendet snabbutrett. Förmodligen kommer det att presenteras för ordförandenämnden redan på deras möte den 6 februari.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se
Annons
Annons
Annons