Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insamling ska ge bidrag till Ahmeds dialys

/
  • Den svårt njursjuke palesti­niern Ahmed Amoura utvisades till Syrien och måste betala 60 dollar per gång för att få dialys.

GÄVLE Sjuksköterskan Eva Lindgren startar med hjälp av Njursjukas förening i Gävleborg en insamling till den njursjuke palestiniern Ahmed Amoura. Pengarna ska gå till att betala hans dialys i Syrien.

Annons
Den svårt njursjuke palestiniern Ahmed Amoura avvisades i mitten av april till Syrien. Där hölls han först i polisförvar i en vecka. Efter det har han varit på fri fot men fått kämpa för att få den livsnödvändiga dialysen.
Behandlingen är dyr i Syrien och Ahmed Amoura säger att han bara har råd med dialys i ytterligare några få veckor. Därför startar sjuksköterskan Eva Lindgren i Gävle nu en insamling för att samla ihop pengar till dialys.

Hon har fått hjälp av Njursjukas förening i Gävleborg som tillhandahåller sitt postgiro för insamlingen.
- Vi vill hjälpa till för att vi tycker att svenska myndigheter har betett sig på ett inhumant sätt och behandlat honom som ett paket, säger Britta Strandberg, kassör i Njursjukas förening i Gävleborg och ledamot i Riksförbundet för njursjuka.
Riksförbundet för njursjuka har tidigare protesterat mot avvisningen av Ahmed Amoura i brev som skickats till Migrationsverket och migrationsminister Tobias Billström.

Förbundet vill att Sverige ska kräva garantier om dialys i mottagarlandet innan en njursjuk patient som behöver dialys avvisas från Sverige.
I fallet med Ahmed Amoura har Migrationsverket hämtat information från den svenska ambassaden i Syrien om sjukvården i landet. När GD för några veckor sedan talade med ambassadens migrationsattaché Leif Eriksson hävdade han att sjukvården i Syrien var god och att det skulle vara lätt att få tillgång till dialys.

Han svarade att "det rör sig inte om några större kostnader" på frågan om vad Ahmed Amoura skulle få betala.
Men ambassadens uppgifter som låg till grund för Migrationsverkets avvisning tycks alltså inte stämma. Ahmed Amoura har själv berättat om hur han har gått runt i hela Damaskus och fått besöka många sjukhus innan han hittat någonstans där man kunnat ge honom dialys.

Dialysen kostar enligt Eva Lindgren 60 dollar per gång vilket motsvarar drygt 400 svenska kronor. Ahmed Amoura får dialys två gånger i veckan men skulle egentligen behöva dialys tre gånger i veckan.
Eva Lindgren har polisanmält gränspolisen för tjänstefel i samband med avvisningen av Ahmed Amoura. Men hon har nu fått besked från åklagare om att ingen förundersökning om brott kommer att inledas.
Annons
Annons