Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektören godkände festivalmat

/
  • Foto: LASSEWIGERT Koll på kylan. Livsmedelsinspektör Ann-Katrin Lunt tar tempen på festivalmaten hos ståndet som säljer grekiska grillspett vid gudinnan. Zoula tittar lugnt på, hon vet att allt är bra.\n\n

GÄVLE/CityfestenTorsdag kväll 20.00.Vi träffar kommunens livsmedelsinspektörer för att gå med på en kontrollrunda bland matserveringarna på Cityfesten.

Annons
När vi träffas har de redan varit ute i ett par timmar och "hälsat på" i de tillfälliga köken längs stadens gator.

-Det är bättre än förra året. Det verkar som vi har sållat bort det värsta, säger miljöinspektör Ann-Katrin Lunt.

20.15. Grekiska grillspett vid gudinnan.
Här ser det mycket bra ut med hygien och temperatur, men så har det inte alltid varit.
- Vi har bråkat mycket med dem, men det har gett resultat, säger Ann-Katrin Lunt.
-Vi hade lite problem med såsen, fel temperatur och så. Men det de gör är viktigt, det måste vi ta hänsyn till, säger Alexander som står och grillar spett.

20.25. Thaitältet bredvid vildsvinsståndet på Kungsgatan.
-Här var det sämst förra året, säger Ann-Katrin Lunt.
Nu hittar hon inget att klaga på, och personalen visar stolt upp sin kontrollpärm där allt är avbockat.

20.40 BCK:s kök
Tidigare har det varit för höga temperaturer i kylskåpet.
Nu mäter Ann-Katrin Lunt 14 grader på mat som just har ställts in. Godkänt.
-Rutinerna är så himla viktiga att de fungerar, säger Ann-Katrin Lunt förmanande till ägaren.

20.55. Vildsvinsståndet Kungsgatan.
-Perfekt. Tidigare har de haft väldigt mycket mat som förvarats på golvet. Det är borta nu.
Kockarna följer med oss ut på gatan och tackar glatt för besöket.
-Det är kul att uppleva stämningen för det är ingen som är arg på mig. De förstår att jag gör mitt jobb, säger Ann-Katrin Lunt medan vi raskar vidare längs gatan.

21.05. Suovas-kebaben vid Kungsbron.
Här fick personalen slänga en stor låda renkött tidigare under dagen, när livsmedelsinspektörerna mätte plus 23 grader i köttet.
Även nu står en låda renkött står på golvet, och Ann-Katrin Lunt mäter med en termometer.
-Plus 19 grader. Det här skulle jag vilja säga är risklivsmedel. Jag godtar inte att det är så här varje gång jag kommer, skäller hon på de två kvinnorna i husvagnen.
-Nästa gång stänger vi igen er, säger hon barskt och tummar med en av kvinnorna på att de ska bättra sig. Även den här lådan renkött slängs.

21.15. Kanonkorv, Kungsbron.
Vid förra besöket fick man slänga korv som låg på varmhållning vid för låg temperatur. Nu är allt ok.

21.30 Gyllene Bocken, söder.
Ett glänsande kök möter oss när vi tränger oss in bakom baren.
- Så här såg det inte ut vid förra besöket. Men nu är det ju rent och fint. Varför slarvade ni förut, undrar Ann-Katrin Lunt.
- Tidsbrist, men det är väl ingen ursäkt, säger de förlägna kockarna.

21.50. Souvas-kebaben, Kungsbron.
Sista chansen för kvinnorna med renköttet.
De håller på att värma nytt kött, och får stränga förmaningar.
-Vi kommer i morgon igen. Då vill jag se att ni börjat om på nytt, säger Ann-Katrin Lunt.

22.10 Heartbreak hotels kök.
Återbesök efter ett flertal anmärkningar tidigare.
Nu är allt perfekt.
Summering: Ett par ställen har fått stänga tillfälligt. De flesta för att skaffa fram rinnande vatten och flytande tvål. Men enligt livsmedelsinspektörerna sköter sig de flesta nu mycket bra.
-Men varför ska man behöva titta till dem som om man vore mamma för dem, säger Ann-Katrin Lunt.

MAGNUS LUNDQUIST
Annons
Annons
Annons