Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag flyttar på den rosa jeepen”

/
  • Rosa Valpen, och annan offentlig konst, saknar folklig förankring. Det menar Niclas Bornegrim, M, som nu lovar att möblera om i konsten.

Den offentliga konsten saknar folklig förankring.

Det menar moderaten Niclas Bornegrim som vill avskaffa Konstcentrum och möblera om bland konstverken.

– 90 procent av Gävle­borna kallar den rosa jeepen för skrot, säger han.

Annons

En debatt om den offentliga utsmyckningen har blossat upp i Gävle. Niclas Bornegrims utspel handlar om den rosa jeepen i rondellen vid Gustafsbro, där Västra vägen blir E16.

– Den skickar negativa signaler. Det är ett gammalt militärfordon som har ställts på högkant och målats i rosa färg, det är en fallossymbol som kan tolkas på olika sätt, men 90 procent av Gävleborna kallar det för skrot, säger Niclas Bornegrim som sitter i kultur- och fritidsnämnden.

Han lovar att plocka bort Priapos trädgård, som konstverket egentligen heter, om han får makten efter valet. Besluten kring den offentliga konsten i Gävle måste också bli mer demokratiska, menar han.

– Varför inte ta fram fem förslag som Gävleborna får rösta på i stället för att låta en elit ta alla beslut, säger han.

Partikamraten Birgittha Bjerkén, som också sitter i kultur- och fritidsnämnden, tycker inte att politikerna ska detaljstyra den offentliga konsten. Men när det gäller utsmyckningar i rondeller borde allmänheten få tycka till, menar hon.

– Gävle har lyckats bra i flera rondeller, men personligen tycker jag inte om den rosa jeepen. Jag blir deprimerad varje gång jag kör förbi, säger Birgittha Bjerkén.

Inte heller centerpartisten Erik Holmestig, som är nyinvald ledamot i kultur- och fritidsnämnden, gillar den rosa jeepen.

– Jag hörde till kritikerna när konstverket köptes in, men nu har det stått där så många år att det ingår i stadsbilden. Att flytta på det är inte högprioriterat, säger han.

Det är Konstcentrums uppgift att köpa in och sköta om den offentliga konsten i Gävle. Ofta handlar det om en rondell eller en byggnad som ska utsmyckas för en procent av byggkostnaden.

– Vi väljer ut ett antal konstnärer som får lämna förslag i form av skissuppdrag. Under hela processen är en så kallad brukargrupp med och tycker till, om det exempelvis handlar om en skola får lärare och elever ingå i gruppen, säger Anna Livion Ingvarsson, chef för Konstcentrum.

På så vis skapas delaktighet även om varje enskild Gävlebo inte får göra sin röst hörd, menar hon.

– Politiker pekar ut riktningen och vi som är professionella bestämmer hur man går till väga. Hittills har det varit konstnärliga och inte politiska grunder för hur konstverk har kommit till, säger Anna Livion Ingvarsson.

Annons

Mer läsning

Annons