Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knattar på skolgården

/
  • Foto: NICK BLACKMON Fel plats? Många föräldrar är kritiska till att femåringar flyttas från Guldsmedens förskola till Alborga skola i Valbo. Dagisbarn mår inte bra av att vistas i samma miljö som nioåriga skolelever, menar några av föräldrarna. Felix och Mattias är två av femåringarna som kommer att leka på Alborgaskolans skolgård under hösten.

VALBO
Att femåriga barn och elever i årskurs tre delar lokaler är olämpligt. Det tycker i varje fall flera av föräldrarna till de barn som går på Alborga skola i Valbo.

Annons
- Jag tror inte att det är bra för femåringar att vistas i samma skolmiljö som nioåriga elever. Barnen kan må dåligt av det, säger Gunilla Larsson, en av de 17 föräldrar som är skeptiska till den nya verksamheten.
Alborga skola är en grundskola med klasser från årskurs ett till tre plus sexårsverksamhet och ett skolfritids. På ett år har antalet barn minskat från 140 till 117. Samtidigt är platsbristen stor på Guldsmedens förskola som också ligger i Valbo. För att utnyttja lokalerna bättre har skolledningen beslutat att flytta tio femåringar från förskolan till Alborga skola.

Skapar problem?
Beslutet har väckt starka reaktioner. Föräldrarna som berörs av den nya lösningen tycker att informationen varit för dålig. De befarar också att ihopslagningen kommer att skapa problem.
Dagisbarn, sexårsverksamhet, förstaklassare och nioåriga barn på fritids blir för mycket under samma tak, menar de.
- Det är stor skillnad på de verksamheter som nu ska äga rum i samma hus. Av skollagen framgår det tydligt att dagisverksamhet i första hand handlar om att ta hand om barnen och ge dem en trygg miljö, säger Gunilla Larsson.
Den nya femårsverksamheten startade i måndags och under nästa vecka sätter skolan igång. Trots reaktionerna från föräldrarna tror Agneta Vallgren, rektor för Alborga skola och Guldsmedens förskola, att organisationen kommer att fungera.
- Det är en speciell och ovanlig lösning, men vi har pratat igenom det här med personalen och ledningsgruppen och vi tror på idén. Jag förstår att en del föräldrar är oroliga, så är det alltid när någonting nytt ska införas. Det viktiga är att man bemöter deras funderingar och för en dialog, säger hon.
Kan du ta till dig av kritiken?
- Vi borde kanske ha varit tydligare när vi gick ut med informationen, säger Agneta Vallgren.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se
Annons
Annons
Annons