Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen har inte råd med fruktträden

Gävle kommun har inte råd att sköta övergivna fruktträd som står på kommunal mark.
I stället står nu hoppet till att högskolans trädgårdsutbildning ska göra en insats.

Annons

En Gävlebo har föreslagit att kommunen ska inventera och beskära övergivna fruktträd som står på kommunens mark. Han rör sig själv mycket runt om i staden och har på flera ställen sett fruktträd som inte ser ut att få någon omvårdnad, exempelvis på gamla rivningstomter.

”Dessa träd ger fortfarande frukt och min uppfattning är att de används på ett ganska trevligt och ansvarsfullt sätt att kommunmedborgarna. Folk tar med sig ett par äpplen när de är ute på höstpromenad”, skriver han i medborgarförslaget.

Men enligt det svar som kommunstyrelsen nu ställt sig bakom har kommunen inte råd att avvara personal med trädgårdskunnande för att inventera och sköta träden.

Däremot lovar kommunen att höra sig för om eventuellt högskolan har intresse av att ta sig an uppgiften som ett projekt inom trädgårdsutbildningen.

– Ett annat alternativ är yrkeshögskolans utbildning inom GIS, geografiska informationssystem, som vi samarbetar mycket med och tar emot praktikanter ifrån, säger Hans-Olov Åström, kommunens gatu- och parkchef.

Annons
Annons
Annons