Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur på recept öppnar dörrar mot ett friskare liv

/

Efter tio år av sjukdom och instängdhet har nya dörrar öppnats för Helena Löfgren. Den nya metoden Kultur på recept blev en väg in i skapandets värld – och ett steg mot ett friskare liv.
– Jag har hittat tillbaka till min kreativitet, säger hon.

Annons

Att konst, musik och andra kulturyttringar kan ha en hälsobringande effekt är väl känt. Nu görs ett försök i Region Gävleborg att i organiserad form använda kultur som ett sätt att få människor med depressioner och andra psykiska besvär att bryta sin isolering, komma i gång med någon kulturell aktivitet och helt enkelt må bättre.

Metoden kallas Kultur på recept och under våren har 13 personer i Gävle fått denna ordination av sin kurator eller psykolog. Deltagarna har varit uppdelade i två grupper. Den ena har haft sina aktiviteter på Länsmuseet i Gävle, den andra på Wij trädgårdar i Ockelbo.

När GD kommer på besök till gruppen på Länsmuseet är det avslutningsdag. De åtta deltagarna har träffats åtta gånger och håller nu på att summera sina intryck. De flesta är mycket positiva.

– Det här har öppnat en ny värld för mig, säger Helena Löfgren.

Hon berättar att hon gått sjukskriven i tio år för olika åkommor. Det har varit en tung tid på många sätt. Det intresse för skapande verksamhet som hon en gång hade har undertryckts. Hon har känt sig blockerad, inte tyckt att hon dugt till.

När hon kom med i Kultur på recept fick hon tillbaka självkänslan. Hon träffade andra personer som var i en liknande situation. Under konstpedagog Ingela Jönssons ledning har de tillsammans fått prova på olika konstnärliga tekniker. De har också blivit guidade runt på museet, lärt sig en hel del konsthistoria utifrån olika teman och fått inspiration till eget skapande.

Nu målar och skulpturerar Helena av hjärtans lust igen.

– Det här är ju så jäkla roligt! Det känns som att jag tagit ett steg närmare livet.

Deltagarna betonar hur viktigt det varit för dem att ha en tid att passa, ett ställe ett gå till där de kan prata med varandra under otvungna former och samtidigt få en knuff in i en aktivitet som de är intresserade av.

– Jag har knappt gått utanför dörren innan jag började här, säger en av deltagarna.

– Konsten har gett mig ett nytt sätt att utrycka mig på, det har öppnat ett nytt flöde. Jag har förstått varför saker och ting blev som de blev i mitt liv, säger en annan.

Ingela Jönsson får idel lovord för sitt sätt att leda gruppen.

– Jag har själv varit utbränd och har egen erfarenhet av den situation som deltagarna är i . Det har gjort att jag kunnat vara en del i gruppen på ett naturligt sätt, säger hon själv.

Kultur på recept är tänkt att vara en språngbräda mot ett friskare liv. Långsiktigt finns förhoppningen att deltagarna ska kunna komma tillbaka till arbetslivet igen. Men kortsiktigt handlar det mer om att få dem att upprätthålla sitt kulturella intresse och bli alltmer aktiva och sociala. Meningen är att gruppen ska fortsätta träffas i någon form.

Om det blir någon fortsättning på Kultur på recept till hösten med nya grupper är oklart.

– Jag hoppas det. Men först ska den här omgången utvärderas, säger Ingela Jönsson.

Annons
Annons