Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Kvinna svårt sjuk av medicin

GÄVLEEn kvinna fick veckodosen av en medicin utskriven som daglig dos. Hon fick svåra biverkningar, bland annat påverkades benmärgen, och fick åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sjukhuset anmäler felmedicineringen till Socialstyrelsen.
I somras fick kvinnan, som är i sextioårsåldern, en stark medicin mot sin psoriasissjukdom. Medicinen används även vid reumatiska sjukdomar och i cellgiftsbehandling. Hon blev ordinerad tre tabletter om dagen, men efter några dagar blev hon dålig, kräktes och fick sår i munnen. Hon blev sämre och fick därför hjälp till familjeläkarjouren en fredag.
Läkaren tyckte dock att hon skulle fortsätta med sin medicin till måndagen och då kontakta en hudläkare.
På måndagen vände hon sig till hudkliniken och fick klart för sig att ordinationen i stället borde vara tre tabletter i veckan. Kvinnan, som även har diabetes, var då så dålig med bland annat infektioner att hon fick läggas in. Hon flyttades sedan till infektionskliniken, men fick efter ytterligare några dagar föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala eftersom hon nu även fått benmärgsproblem och antalet vita blodkroppar minskade.

Tappade håret
Kvinnan, som var mycket dålig, svarade på behandlingen och kunde efter en dryg vecka återvända till sjukhuset i Gävle och därefter hem. Hon är i dag återställd, men håret som hon börjat tappa har inte kommit tillbaka ännu.
Lars-Göran Holtby, den chefsläkare som har hand om sjukhusets anmälningsärenden, säger att misstaget beror på den mänskliga faktorn. Han kan inte se att det skulle ha brustit i några rutiner.
- Det är olyckligt, väldigt olyckligt.
Ingen har reagerat på dosen, inte läkaren, patienten som fått information om läkemedlet att signera eller apoteket säger han.
Felmedicineringen är anmäld till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
ANNA BAGGE
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons