Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmätare gav ministern en lektion

/
  • Lantmätaren Dan Norin visade GPS-teknik för civil- och bostadsministern Stefan Attefall.

Bostadsfrågan stod i centrum när civil- och bostadsministern Stefan Attefall, KD, besökte Lantmäteriet.

Annons

Ministern besökte en av Sveriges äldsta myndigheter för att lära sig mer om hur lantmätarna arbetar. En fråga han särskilt betonade när han talade inför Lantmäteriets personal var den om bostadsbyggande.

– Under 20 års tid har vi bara byggt hälften så många bostäder som våra grannländer, det måste vi göra något åt. Vi behöver standardisera reglerna för byggföretagen så att de kan ta tillvara på upprepningseffekten i byggandet. I dag har kommunerna olika regler som försvårar för företagen som hela tiden måste ta hänsyn till nya regler i varje kommun, sa Stefan Attefall.

GD ställde ett par frågor rörande bostadssituationen i Gävle. Den aktuella diskussionen om att bygga på Södertulls grönområden väcker frågan om förtätning av städer.

– Det ska inte staten lägga sig i, det är upp till varje kommun hur de löser bostadsfrågan. Det jag har sett är att de kommuner som ligger i framkant och planerar byggandet långt i förväg bättre hanterar bostadsbristen och hinner tänka över alternativen. Det gäller att i god tid hitta byggbar mark, sa ministern.

Gävle är en inflyttningskommun med knappt tusen nyinflyttade varje år. Samtidigt börjar allmännyttans lägenheter tryta. Gavlegårdarna har knappt hundra lägenheter lediga åt gången i en kommun med 95 000 invånare. Ett problem är att även nya små hyreslägenheter tenderar att få hög hyra eftersom det är dyrt att bygga nytt. Stefan Attefall vill se bredd i de bostadsformer som byggs, men att det inte nödvändigtvis är de kommunala bostadsbolagen som ska erbjuda nya bostäder. Han har stark tilltro till kommunernas planering och marknadens mekanismer.

– Återigen gäller det för kommunerna att ligga i framkant när det gäller planeringen. Förhoppningsvis blir det så att de som har råd att betala hyra för dyrare nybyggda hyresrätter flyttar från äldre billiga där de som har sämre ekonomi kan bo i stället, sa Stefan Attefall.

Annons
Annons
Annons