Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låtsaskriget smäller högt

GÄVLE
Ladda med öronproppar eller hörselskydd om du ska ut på stan idag. Det kommer att smälla en hel del när insatsplutonerna i Gävleborg har krigsövning.

Annons
Övningen började redan i går eftermiddag då två plutoner övade inbrytning och strid i bebyggelse i Forsbacka. I dag fortsätter övningen i större skala mitt i Gävle.
Klockan nio samlas försvarets insatsplutoner på Kungsbäck och utrustas bland annat med kulsprutor, automatkarbiner och granatgevär. Därefter åker de i militärfordon till Konserthuset där fordonen lämnas.
Till fots kommer de att ta sig via Drottninggatan och Stortorget till Rådhustorget. Där delar de fyra plutonerna, ungefär 100 man, på dela sig.

Strid på Alderholmen
En pluton tar sig upp till polishusets parkering medan övriga tre plutoner fortsätter mot järnvägsstationen och domstolshuset.
Plutonernas uppgift är att "ta terräng".
Den stora striden sker på Alderholmen under eftermiddagen. Scenariot är krig. Helt verklighetstroget blir det inte eftersom det fartyget som ska ingå i övningen i verkligheten är en av fabriksbyggnaderna på Alderholmen. Men fienden lurar lite överallt så strid blir det. "Fi" i det här fallet är hemvärnsmän från Upplandsgruppen. De civila och skadade är FBU-ungdomar.

Gisslandrama
- Plutonerna ska ta Alderholmen och omhänderta fångar, civila och skadade. Det kommer också att bli gisslandrama, berättar major Göran Larsson, Gävleborgsgruppen.
Han tillägger att det kommer att smälla en hel del men att det rör sig om lösa skott som är ofarliga.
Gävleborna får gärna titta på men bör hålla sig på avstånd. Dels för att inte störa övningen men också för att inte dra på sig hörselskador.

Ta med öronproppar
Det finns alltså anledning att ta med öronproppar och kanske lämna små barn och hundar hemma.
Det här är första gången som hemvärnets insatsplutoner övar tillsammans. Plutonerna kommer från Gävle, Sandviken, Söderhamn, Bollnäs, Hudiksvall och Ljusdal.
- Insatsplutonen ska kunna användas omedelbart och verka i fred, kris och krig. Meningen med den här övningen är bland annat att vi ska se hur långt de kommit i sin utbildning, säger Håkan Nordfors, chef för Gävleborgsgruppen.
Vid tretiden i eftermiddag är kriget över för den här gången. Men plutonerna fortsätter sin övning under söndagen, då med fredligare uppdrag.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se
Annons
Annons
Annons