Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många avslöjanden när GD granskat

/

Annons

Ett kommunalråd (v) som ockuperat Folkets Hus och tagit gisslan, en moderat politiker som dömts för medhjälp till grovt bedrägeri, en sverigedemokrat som brukat politiskt våld på Gävles gator, ett kommunalråd (mp) som medger att han köpt svart arbetskraft, två fullmäktigeledamöter som struntar i tv-licensen – det här är delar av det som GD Granskar har avslöjat för gävleborna under veckan som gått.

Men det slutar inte där. Vi har kartlagt fullmäktigeledamöternas inkomster, val av bostad och linje i olika viktiga frågor i gävlepolitiken, allt för att ge dig som bor i Gävle en fullständig bild av de styrande i din kommun.

Av 65 förtroendevalda bor till exempel en i miljonprogramområdena, och inte heller i Gävles norra områden bor några politiker. Det märks, säger boende.

Snittpolitikern tjänar drygt 14 000 kronor mer i månaden än den genomsnittliga kommuninvånaren, det visar också GD:s kommungranskning. Miljöpartiets folkvalda tjänar allra mest, 20 000 kronor mer i månaden än den genomsnittlige sverigedemokraten.

Ungdomar saknar representation i politiken i högre utsträckning. Var tredje fullmäktigeledamot i Gävle är mellan 41 och 50 år. Motsvarande andel för befolkningen är 14,6 procent.

Idag kan vi också avslöja att mycket få av Gävles politiker någonsin går emot partilinjen, när det väl är dags att rösta. GD har undersökt hur röstningen gick till i fem av den senaste tidens stora frågor.

Jag törs påstå att aldrig tidigare har en sådan grundlig genomlysning av makten i Gävle gjorts, och läsarna har reagerat på granskning med mejl, kommentarer och påhejningar av GD:s reportrar. Så här skriver några av dem:

"Jag vill tacka för den intressanta belysningen av Gävles politiker."

"Stort beröm till er för granskningen av makten i Gävle. Utmärkt journalistik!"

"Bra GD, fortsätt granska på!"

"Viktig serie, tack för att ni tar reda på sånt som alla i Gävle bör få veta när de ska rösta"

En del har också reagerat negativt, och tyckt att vi gått för hårt fram. Moderaten Lars Beckman, vars partikollega var en av de fullmäktigeledamöter som tidigare dömts för brott som vi berättade om gick i taket i veckan, och hånade GD i en serie twitter- och blogginlägg. Han anklagar GD för dubbelmoral, och påstår att vi skyddar journalister genom att avstå att berätta om brott de begått, och istället hänger ut politiker. Som exempel för sin argumentation angav han en påstått inställd publicering av en tidigare chefredaktör.

Det finns mer än ett problem med hans tesdrivning.

Det allvarligaste är att Lars Beckman for med osanning: GD har visst publicerat namnet på den nu inte längre verksamma ledarskribenten som dömdes för misshandel.

Ett annat, mer principiellt problem, är att Beckman inte inser att det ur ett allmänintresse finns en betydande skillnad mellan en ickeverksam skribent och en folkvald politiker.

"Det här nya arbetssättet från GD nya ledning kommer bara att leda till att färre personer engagerar sig politiskt och det är i sig ett allvarligt hot mot demokratin" skriver en indignerad Beckman.

Tvärtom tror jag. Demokratin främjas av en öppen belysning av våra folkvalda, med generöst med utrymme att ge bemötande, precis så som vi gjort med alla de vi berättat om, och precis som GD gjort i de 120 år tidningen givits ut.

GD:s ambition är berätta sådant som är viktigt för allmänheten att veta, så att den kan ta ställning i frågor av betydelse. Styret av Gävle kommun får nog anses vara en sådan fråga.

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons
Annons