Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa för mumsare

/

Bomässan har öppnat. Men i GTK-hallen på Sätraåsen finns ingen möbelutställning. Här handlar det mesta om mat. Lokalt producerat ska det vara – men det första vi möter är ett berg av gråvita salamikorvar och frestande ostar från Italien. Men sen kommer de lokala gobitarna tätt efter varandra.

Annons

Här är gamla bekanta som Eva Wahlström från rökeriet i Utvalnäs med rökta räkor och laxspett. Och Siv Persson från Ockelbokyckling plockar fram en hemlis.

– Det är ett experiment, säger hon, jag säljer det inte än men smaka gärna. Jag har gravat kycklingen med salt, socker och kryddor och sen rökt den, beskriver Siv.

Och vi låter oss väl smaka. Mmmm, gott!

Valbo Street finns förstås här med den entusiastiske Peter Ågren. Ost finns det lite varstans, get- och fårost från Trönö, salt ko-ost från Alfta. Och honung från alla hörn av Gästrikland smaksatt med bland annat propolis som bina själva tillverkar för att laga sina bon med och som ska motverka infektioner.

Vart man vänder sig så bjuds man på en munsbit. Varsågod sägs både på värmländska, dalmål och hälsingska.

Elmer Larsson har fått både en ballong och en knäckebrödsbit med marmelad på. Han är på mässan med mamma Carolina, pappa Mattias och lillasyster Hilma. De är här för att titta och få inspiration för framtiden då det kanske ska bli ett nytt kök.

Och den som funderar över RUT och ROT och vad som gäller när man installerar bergvärme kan få råd av Skatteverket som finns på plats. För mässan handlar ju om att bo också, inte bara att äta. Asfalt och värmeväxlare, badrum och kastruller ryms i den kategorin.

Liksom trädgård. Mitt i lokalen står Lars Krantz från Wij Trädgårdar med sekatören i högsta hugg. Han lär oss hur vi ska beskära äppelträd. Han har ett med sig för att visa var och hur vi ska gallra bland grenar och pedagogiskt visar han hur vi absolut inte ska göra.

Så slår han ett slag för japanska verktyg. Det blir en riktig liten show med publik som ger gensvar när han förklarar att busksax är tvärförbjudet i fruktträd! För den som behöver mer vägledning finns böcker att tillgå. Wij Trädgårdar har också dukat upp ett prunkande grönsaksbord och vårfräscha tulpankrukor.

Vi rundar av mässbesöket med en chokladbit från Gefle Gourmetservice tillsammans med Elisabet Verkhammar som åkt in från Norrlandet för att gå på en ovanligt god mässa.

Annons
Annons
Annons