Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Menyn direkt i dörren

/
  • Maria Andersson i Bomhus har precis fått hem veckans matleverans och nu är det bara att sätta igång och laga. Något gott med fläskfilé blir det bland annat den här veckan.

Maria Andersson med familj fick veckans middagar levererade genom dörren i går kväll. De tillhör den växande skara Gävlebor som väljer att beställa matkassarna direkt till hemmet. En vinstaffär för allt fler företag, visar en ny genomgång från TT.

Annons

Mellan klockan 18 och 22 varje måndag plingar kocken på hos Maria Andersson och hennes familj i Bomhus. Nja, inte riktigt, för laga maten får de göra själva. Men menyerna är spikade och matvarorna anpassade för fem middagar à cirka fyra portioner var.

– Vi hörde talas om detta genom en vän och har beställt sedan i september. Matlistan följer med på köpet och vi slipper tänka på vad vi ska laga, visst det är lite bekvämt. Men man kan inte bestämma något själv utan får det som är i kassarna, säger Maria Andersson som beställer från företaget Middagsfrid.

Totalt sett är mathandeln via nätet än så länge blygsam. Bara åtta procent av de svenska konsumenterna har köpt mat via nätet, enligt en rapport från Svensk Handel. Men vinsterna har exploderat för de företag som satsar på färdiga matkassar för hemleverans.

I dag finns ett 20-tal olika företag som levererar färdiga matkassar för veckans vardagsmiddagar, nu även med alternativ även för den som exempelvis vill äta vegetariskt, ekologiskt, laktosfritt eller enligt GI-metoden.

Middagsfrid, som var först ut med konceptet hösten 2007, har på ett par år nära trefaldigat sin vinst till 3,2 miljoner kronor. Vid starten hade företaget runt 150 kunder – i dag nästan 6 000. I Gävle har de 86 kunder och ungefär 60 leveranser i veckan.

– Det går framåt ute i landet, vi får fler och fler kunder och konkurrenter. Men vi har det fortfarande kämpigt på vissa mindre orter. Många är ute efter billigaste kassen, till exempel från Lidl. Vi kan aldrig konkurrera med priset utan satsar på kvalitet, säger Kristina Theander på Middagsfrid.

En av konkurrenterna, Linas matkasse, har hittills levererat färdiga matkassar till över 45 000 hushåll och enligt VD Niklas Aronsson fortsätter företaget att växa kraftigt.

Andra alternativ för Gävlebor som vill prova på idén är Bondenära i Storvik med närproducerade, ekologiska varor, samt företagen Årstiderna och Ekofrukter med leveranser på olika håll i södra och mellersta Sverige.

Men smakar det så kostar det. Maria Andersson och hennes sambo får betala 875 kronor för de fem middagarna varje vecka.

– Jo, men oftast räcker det och blir över till fler måltider. Det är bra grejer och mycket ekologiskt. Nu är det betydligt mindre falukorv och makaroner på menyn, säger hon.

Annons
Annons
Annons