Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Mycket cesium i svamp och bär

+
Läs senare
/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Becquereller. Kantareller plockade på Norrlandet i augusti har innehållit mycket höga halter av cesium. Orsaken är den torra sommaren. Bristen på vatten gör koncentrationen av det radioaktiva ämnet högre.

GÄVLESexton år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl är cesiumhalterna i svamp och bär åter mycket höga.

I mätningar gjorda på Norrlandet nu i augusti har man mätt över 4 000 becquerel per kilo i gula kantareller.
Gränsvärdet för försäljning ligger på 1 500 becquerel.
-På Norrlandet var det höga värden redan från början. När det är fuktigt i marken tar svampen upp mer vatten. Nu har det varit torrt och koncentrationen av cesium blir högre, säger Helena Olsson, miljöutredare på Gävle kommun.
Hon vill poängtera att det inte är särskilt farligt att äta svamp eller bär även om cesiumhalten just nu är hög.

Stora mängder
-Man ska ju äta ganska mycket om det ska bli farligt. Man brukar säga att man inte ska äta mer än 50 000 becquerel per år. Det innebär ganska många kilo, säger hon.
Cesium är vattenlösligt. Den som är orolig kan därför drastiskt minska cesiumhalten i sina kantareller genom att koka upp dem före tillagning.
Och så snart det blir regn kommer halterna i svampen att sjunka igen.
-De försvinner inte, men däremot ökar vikten på svampen och därmed halten, säger Helena Olsson.
Cesium är radioaktivt och kan orsaka olika former av cancer.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons