På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Nätfiske på Blocket.se

+
Läs senare
/

Genom att utge sig för att vara Blocket.se försökte bedragare lura Gävlebon Sherzad Fatih. Men han fintade i sin tur bedragarna.

Efter att ha lagt upp en bilannons på Blocket började Sherzad Fatih få märkliga mejl. Någon som använder mejladressen svar.inte@block.se ville att han skulle lämna ifrån sig uppgifterna.

– Det är bara något ord som skiljer deras adress från Blockets och dessutom länkar de till en sida som ser ut som Blocket.se i sina mejl, säger Sherzad Fatih.

Bedragarna påstod att han hade betalat 40 kronor för mycket för annonser och Blocket ville betala tillbaka pengarna genom att sätta in dem på hans konto. Men Sherzad Fatih var smart och gjorde ett test.

– Jag skaffade ett tillfälligt e-kort och gav dem uppgifterna. Där fanns det bara en krona. Den kronan försvann, men några pengar satte de inte in, berättar han.

Sherzad Fatih tog kontakt med Blocket som bad honom att polisanmäla saken.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, känner till bedrägeriförsöken. Han säger att bedragarna skapar sidor för kortbetalningar som påminner om Blockets hemsida.

– Det lättaste sättet att avslöja dem är att läsa vad det står i adressfältet på webbläsaren. Slutar det på något annat än vårt domännamn .se så har det inget med oss att göra. Som tur är förstår de flesta att någon försöker lura dem, säger Thomas Bäcker.

På Blockets riktiga hemsida finns anvisningar om att kunderna inte ska lämna ut konto- och kortuppgifter när de får sms och mejl som skickas i företagets namn.

– Vi och andra seriösa företag ringer inte upp eller mejlar och frågar efter den typen av uppgifter. Det här kallas phishing och är ett internationellt problem på internet. Det finns folk som sitter och samlar in mejladresser för att kunna skicka den här typen av bedrägerimejl, berättar Thomas Bäcker.

Han förklarar att Blocket letar efter lösningar på problemet, men att det inte får göra att tjänsten blir för krånglig att använda.

  • Nätfiske eller phishing

    Phishing eller nätfiske är ett sätt att lura kort- och kontoinnehavare att lämna ifrån sig kreditkortsnummer, lösenord och annan känslig information.

    Det sker ofta genom att falska mejl eller sms skickas till personer som ombeds lämna ifrån sig sitt kortnummer eller lösenord.

    Uppgifterna kan sedan använda för att köpa tjänster och varor var som helst i världen i den bedragna personens namn. Kommer bedragarna över PIN-koden till korten kan de tömma kontot genom flera uttag.

    Källa: Polisen, Blocket.se.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons