Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Nu går det inte att neka

+
Läs senare

Nu kan polisen för första gången spåra drogen spice i blodet på de som tar den. – Hittills har de bara kunnat neka, säger Johan Bast vid ungdomsgruppen.

Drogen spice dök upp i Gävle för några år sedan. Till skillnad från hasch, som utvinns från cannabisplantor, är den syntestiskt framställd i laboratorier.
Till att börja med finns den som vitt pulver som sedan används att behandla vanlig tobak. På tobak är den ganska luktlös och alltså inte lika lätt för föräldrar att avslöja som cannabis. Ruset liknar det man får av hasch men farorna är till stora delar okända.
En annan skillnad mellan drogerna är polisen hittills inte kunna påvisa i blodprov att en person har tagit spice. Det har rått ett slags straffrihet vad gäller att ta spice, som innehåller flera narkotikaklassade substanser.
Men sedan februari kan Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, slå fast om någon har rökt drogen:
– Nu börjar ungdomarna förstå att vi kan se det. Medvetenheten ökar. Hittills har många trott att det är "lagligt" att ta, säger Johan Bast, tillförordnad chef för polisens ungdomsgrupp.
Till Sverige kommer drogen från laboratorier i till exempel Kina. Den är enkel att beställa på nätet och levereras vanligtvis i vita, vadderade kuvert.
I pulverform är spice mycket starkt. Därför har två beslag i Gävle i år och i fjol lett till misstankar om grovt narkotikabrott.

Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons
Detta är en annons