Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod mot myom

GÄVLE
Små plastkulor som stryper blodtillförseln och krymper myom är ett alternativ till att operera bort livmodern. Länssjukhuset använder metoden.

Annons
Sedan 1994 har sjukhuset sprutat in plastkulor som täppt till blodflödet i kärlen vid svåra blödningar efter förlossningar. På så vis har de sluppit operera bort livmodern.
Metoden används nu även som ett alternativ till att operera bort livmodern vid besvärliga myom, muskelknutor.

25 behandlade hittills
Gynekolog Helena Scheéle-Sandström berättar att 25 kvinnor behandlats sedan de började 1999. Metoden är inte mycket använd i Sverige, men däremot i andra länder.
- I hela världen har det gjorts 25 000 behandlingar.
Att länssjukhuset hunnit långt jämfört med andra sjukhus i landet beror på att de har ett bra samarbete med röntgen och röntgenläkaren Lars Strindberg säger Helena Scheéle-Sandström.

Muskelknutor
Myom är muskelknutor på livmodern som 30 procent av kvinnor över 35 år drabbas av. Mer än hälften har inga symptom och behöver ingen behandling. Men om symptomen är svåra, riklig mens, blodbrist och att myomet är så stort att det trycker på andra organ, måste det behandlas. Är alternativet att operera bort livmodern kan patienterna på länssjukhuset i stället välja att krympa myomen genom att strypa blodtillförseln.
Helena Scheéle-Sandström tycker att det är viktigt att kvinnan själv avgör.
- Det finns mycket som vi inte vet vid sidan om det medicinska, säger hon.
För några är livmodern en viktig del av identiteten som kvinna medan andra är rädda för cancer och vill slippa blödningarna helt och hållet.
Genom en kateter via ljumskartären sprutas små platskulor in som sedan fastnar för gott i de små kärlen. När myomen inte får blod krymper de, liksom mensblödningarna.

Nio av tio hjälpta
Nio av tio patienter blir hjälpta. Efter behandlingen finns möjligheten att bli gravid kvar.
Ingreppet är mindre, man är sjukskriven en vecka jämfört med omkring 35 dagar när livmodern opereras bort. Mindre än en procent får en infektion som gör att livmodern ändå måste tas bort.
Helena Scheéle-Sandström höll i veckan en utbildningsdag om metoden för läkare från andra sjukhus.
Hon säger att intresset är stort, men att det krävs mycket jobb för att få igång samarbetet mellan röntgen och kvinnokliniken.
Länssjukhuset använder plastkulor för att stoppa blödningar även efter operationer.
Annons
Annons
Annons