På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Polischefens sambo dömd till fängelse

+
Läs senare

Polischefens sambo dömdes till fängelse i ett år och åtta månader. Trots tung bevisbörda valde 53-åringen att blåneka. Nu väntar ovillkorlig tid i finskt fängelse.

Klockan 14 i dag meddelade Ålands tingsrätt domen mot 53-åringen och hans kumpaner i knarksmugglingshärvan. Sambons straff blir ovillkorligt fängelse i ett år och åtta månader.
”Det har handlat om narkotika av olika slag och gärningarna har krävt en hel del planering involverande markgömmor och stöldgods som tyder på yrkesmässighet. Den allmänna laglydnaden kräver att fängelsestraffet döms ut såsom ovillkorligt”, skriver tingsrätten.
Det betyder att Finlands generösa regler om villkorligt frisläppande för förstagångsförbrytare efter halva strafftiden inte kommer kunna nyttjas av 53-åringen.
Däremot kan 53-åringen räkna bort de 3 månader och två dagar som han suttit frihetsberövad som anhållen och häktad från strafftiden.
53-åringen döms för att med sin 34-årige kompanjon på Åland ha fört in cirka 620 gram hasch och 110 gram amfetamin till ön. Han frias för de 30-40 gram metamfetamin som han åtalades för.
Själv hävdar 53-åringen att han tog Eckeröfärjan till Åland för att eventuellt köpa en båtmotor och en motorcykel.
Han blir på grund av flyktrisk kvar i häkte tills domen ska avtjänas.
53-åringen kommer så småningom att skickas till Åbo fängelse för att avtjäna straffet.
Hans 34-årige kamrat på Åland som köpte knarkpartiet döms till ett lika långt fängelsestraff.
En 19-årig ålänning döms till tre månaders fängelse för medhjälp till narkotikabrott.

  • Polischefens sambo: bakgrund

    Polischefens sambo, en 39-åring från Skutskär som sedan släpptes fri och två ålänningar, varav en 34-åring och en 19-åring, greps i Eckerö på Åland den 7 december förra året.

    Sjöbevakare hade spaning på 53-åringen under tiden han befann sig på ön.

    I skogen hade polischefens sambo lämnat ett paket som narkotikahunden sniffade rätt på, trots att parfym hade sprejats i påsen för att dölja lukten. Sambons fingeravtryck fanns på påsen.

    Uppsalapolisen driver en egen förundersökning om beslagen: knark, vapen och pengar, som gjordes under efterföljande husrannsakningar i polischefens och sambons gemensamma bostad i Gävle och i sambons båt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons