Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Potatis ut och pasta in

+
Läs senare

GÄVLEVi svenskar äter allt mer "internationellt" visar årets jordbruksstatistik som offentliggjordes i går.

Bland annat har konsumtionen av våra kära rotfrukter sjunkit med tretton procent sedan 1996.
Smör och margarin är en annan sak vi verkar ha tröttnat på. Mellan 1996 och 2000 sjönk konsumtionen med elva procent. Mer våldsam är minskningen när det gäller majonnäs och matolja. På bara två år har konsumtionen minskat med 63 procent.
Har vi alltså blivit nyttigare och mer kostmedvetna?
Troligen inte.
Färskpotatis har till exempel fått stryka på foten till förmån för chips och pommes frites. Vi dricker 91 liter läsk per person och år och skottar i oss nästan åtta kilo tårta och övriga bakverk varje år.

Ändrade vanor
Däremot ser man ändrade konsumtionsmönster. Konsumtionen av kryddor i kruka, en typisk nymodighet i Sverige, har till exempel ökat med 17 procent.
Och den tidigare nämnda pastan tar över allt mer från rotmos och kokt King Edward.
Sedan 1980 ökar vårt intag av kolhydrater och protein, något som vi redan innan åt för mycket av. Däremot har den totala konsumtionen av fett faktiskt minskat. Nu äter vi "bara" 122 gram fett per person och dag. Det innebär 36 procent av vår energitillförsel, vilket i och för sig fortfarande är för mycket.
Noteras kan också att tre procent av vår dagliga näring kommer från alkohol.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons