På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Rattfylleri skadar och dödar många

+
Läs senare
/

En massa skor utan ägare var utställda i regnet vid Rådhustorget på onsdagen. – De representerar alla dödsoffer i trafiken som rattonykterheten tagit, säger Billy Nilsson från KRIS, som i samarbete med bland andra NTF och MHF uppmärksammade Trafiknykterhetens dag i går.

Sedan 2002 har omkring 1 000 människor mist livet och 10 000 skadats svårt på grund av rattfylleri.

För tionde året i rad genomfördes dagen som de inblandade aktörerna hoppas ska kunna sätta fokus på konsekvenserna av att vara onykter bakom ratten.

Polisen är en del i satsningen och har extra många nykterhetskontroller.

Polisens kontroller visar att det har skett en positiv utveckling vad gäller alkohol i trafiken sedan 2007. Andelen nyktra förare har ökat från 99,71 procent 2007 till 99,75 procent 2011.

– Men fortfarande dör folk på grund av rattonykterheten, säger Billy Nilsson.

KRIS, Kriminellas revansch i samhället, var den enda organisation som fanns på plats vid Rådhustorget i går.

– Men vi står här också för MHF:s och NTF:s räkning. Vi delar ut information och svarar på frågor. Tyvärr hade vi väldig otur med vädret, säger Billy Nilsson.

Varje timme dygnet runt kör i runda tal 500 rattfulla i svensk trafik, enligt MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund. Utöver detta finns ett förmodat stort mörkertal av drograttfylleri, som förra året utgjorde cirka 43 procent av alla anmälda rattfylleribrott.

Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons