Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD fick inget gehör för förslag om avslutningar

Traditionella kyrkliga skolavslutningar i Gävle. Det vill Sverigedemokraterna införa. Men förslaget röstades ner efter en lång debatt i kommunfullmäktige i går.

Annons

I motionen föreslog Roger Hedlund, Margareta Sandstedt och Rolf Olsson, alla SD, att skolorna i Gävle ska anordna traditionella kyrkliga skolavslutningar för de elever och föräldrar som vill.

– I dag pratas det om att vi inte ska vara i kyrkan för att folk känner sig kränkta. Det problemet upplever jag inte finns, sa Roger Hedlund.

Men övriga partier motsatte sig förslaget och pekade bland annat på att allt fler väljer att lämna Svenska kyrkan.

– Ska elever behöva stanna hemma från skolavslutningen bara för att de inte vill gå i kyrkan? undrade Birgitta Bergander, V.

– Det pratas mycket om vad människor i andra kulturer vill, men faktum är att det främst är svenska ateister som vänder sig mot kyrkliga skolavslutningar, sa Per-Åke Fredriksson, FP.

Jörgen Edsvik, S, berättade att han själv är ateist.

– Roger Hedlund förstår inte kopplingen mellan att vara ateist och att inte vilja gå i kyrkan. Det mesta som finns i kyrkan är kristna symboler, sa han.

Roger Hedlund försvarade sig med att de kyrkliga avslutningarna inte behöver ha en religiös koppling.

– Det här handlar om en tradition, inte att förmedla ett kristet budskap, sa han.

Flera politiker vittnade också om att de själva aldrig haft skolavslutningar i kyrkan och menade att det vore fel att politiskt bestämma vad som ska vara en tradition. Lennart Sjögren, KD, framhöll att Skolinspektionen flera gånger slagit fast att ansvaret för skolavslutningen vilar på rektorn.

Annons
Annons
Annons