Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukling får fängelse

69-åringen visade upp läkarintyg om att han var för sjuk för samhällstjänst – nu skickas han i fängelse istället.

Annons

Den 69-årige Gävlebon dömdes under förra året för misshandel. Tingsrätten gav honom villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst, med ett alternativstraff om fängelse i två månader.

Mannen överklagade förgäves domen till hovrätten.
Men 69-åringen ville inte delta i samhällstjänsten. När frivården kallade 69-åringen till ett möte i januari, för att fråga varför, dök han upp med två läkarintyg.

I intygen stod det att 69-åringen har diabetes, astma, sömnapné, värk i rygg och knän och att han opererats för ljumskbråck. Det slogs även fast att 69-åringen har psykosociala problem och dålig ekonomi.


69-åringen ville därför att tingsrätten skulle undanröja påföljden så att han skulle slippa både samhällstjänst och fängelse.

Tingsrätten skriver i sitt beslut att det inte framkommit något som tyder på att 69-åringen lider av demenssjukdom, och att hans sjukdomsbild inte är tillräcklig för att undanröja påföljden.

Eftersom 69-åringen inte kan utföra samhällstjänst så undanröjs den villkorliga domen och tingsrätten ger honom alternativstraffet – två månaders fängelse.

Annons
Annons
Annons