Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd till idrottsföreningar tas bort

GÄVLE
Lars Björklund vid Gästriklands idrottsförbund är mycket upprörd över de kraftiga neddragningarna av aktivitetsstödet till föreningarna. Det gör att de måste höja avgifterna eller lägga ner verksamheterna, menar han.

Annons
- Vi upplever det här som ett slag i ansiktet på alla ideella ledare. Man kunde aldrig ha tänkt tanken att det skulle bli så här illa, säger han.
Lars Björklund tror att följden blir en segregation där bara de med god ekonomi kan vara med inom idrotten och att det medför ökade sociala kostnader om inte föreningarna kan vara med och fostra ungdomarna.

Borde se till helheten
Politikerna i kommunstyrelse och fullmäktige borde se till helheten i samhället och inte lasta över ansvaret på kultur- och fritid, menar han.
I förslaget till besparingar i kultur- och fritid så ska alltså det lokala aktivitetsstödet helt tas bort från halvårsskiftet och året ut.
Nästa år återkommer det men knappt hälften så stort som i dag.
Totalt ska det ge en besparing på 4,4 miljoner kronor på två år. Det kan bli klart smärtsamt för föräldrarna om det tas igen på höjda avgifter inom ungdomsidrotten.
Men nämndsordförande Lars-Göran Ståhl, s, tror inte att det blir några dramatiska effekter.
- Det blir en höjning av det statliga aktivitetsstödet i höst. Och jag har en känsla av att den höjningen gör att föreningarna inte får mer pengar i kassan, men heller inte mindre, säger han. Desssutom tycker han att föreningar är ideellt uppbyggda inte borde drabbas lika mycket som de som har anställda på olika kanslier.
För någon vecka sedan träffade han representanter från fjorton olika idrottsföreningar, som alla varit med på ett protestbrev om de planerade neddragningarna.

Minst dåliga alternativet
Han presenterade tre alternativa förslag. Antingen det nuvarande, nedläggning av ett antal anläggningar eller att ta bort aktivitetsstödet helt och införa riktade pengar som föreningarna kan söka.
- Jag tolkade det som att det här var det minst dåliga alternativet.
Lars Björklund håller inte med om det. Alla alternativen var omöjliga.
Smärtgränsen är redan nådd för idrottsföreningarna. Många ideella ledare kommer att tycka att det känns otacksamt att engagera sig. Han hoppas att nämnden inte röstar för förslaget och ska själv skriva en debattartikel i ämnet.

MATTIAS JONSSON
Annons
Annons
Annons