Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sträng ska tillbaka till K2

/

I morgon bär det iväg. Fredrik Sträng ska återigen bege sig upp på ett av världens farligaste berg, K2. Den här gången gör han det i vetenskapens tjänst.

Annons

I februari i år berättade GD om Fredrik Strängs beslut om att klättra K2 igen. Senast han var där, 2008, dog elva av 29 klättrare. Det blev ett av klätterhistoriens mörkaste år. Då sa Fredrik att han aldrig skulle upp på det berget igen men han ändrade sig. Den här gången deltar han i ett internationellt forskningsprojekt med forskare från universiteten i Umeå, Uppsala, Aalto, Cranfield och Åbo Akademi. Forskarna ska under fyra år studera beslutsfattande i extrema miljöer.

– Det är en ära och det känns väldigt inspirerande att delta i detta forskningsprojekt. Jag hoppas få bidra till att fler kan undvika Summit Fever och kunna fatta tuffa beslut i svåra situationer. Såväl inom bergsklättring och akutsjukvård som i mer ofarliga situationer, säger Fredrik Sträng i ett pressmeddelande.

Markus Hällgren är en av forskarna i projektet.

– Det är sällan som det vardagliga beslutsfattande tar livet av en person i exempelvis ett IT-företag. Däremot kan en serie av felaktiga beslut skapa stora problem för företag och organisationer om besluten inte övervägs noggrant och om fokus läggs på fel saker. Genom att studera extrema miljöer kan dessa mer grundläggande egenskaper avtäckas och förstås från ett nytt perspektiv, säger Markus och fortsätter:

Expeditionen kommer att pågå i två månader med en planerad toppattack den sista juli.

Annons
Annons
Annons