Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff situation förpalliativa teamet

GÄVLE En vakant läkartjänst väntar palliativa teamet, som vårdar cancersjuka hemma, i september.
Två läkare delar då på en och en halv tjänst sedan en läkare sagt upp sig och en vikarie slutat.

Annons
- Det är klart att det påverkar, säger Inger Nordmark, verksamhetschef på onkologen dit palliativa teamet hör.
Teamet tar hand om det hundratal cancerpatienter i Gästrikland som får lindrande vård hemma. Tillgängligheten till läkare och annan personal är viktig för att patienterna ska känna sig trygga.

Tre läkare har tidigare delat på de två tjänsterna, som sedan har förstärkts med ytterligare en läkare från onkologen.
Nu har en vikarie slutat och en av de ordinarie i teamet sagt upp sig. Fram till tjänsten återbesatts delar två läkare på en och en halv tjänst.
- Det blir en försämring. Under de sista åren har det blivit en orimlig arbetssituation på det här teamet. När resurser och engagemang inte stämmer överens blir det problem, säger Inger Nordmark.

Hon tycker ändå inte att patienterna behöver oroa sig. Övrig personal finns kvar och de planerar för läkarkontakten i framtiden. De kommer att annonsera ut tjänsten, men Inger Nordmark säger att det är ont om cancerspecialister med inriktning på palliativ vård.
- Jag vet inte om det går att rekrytera.
Hittar hon ingen kommer hon att lämna över frågan till sjukhusledningen.
- Jag har inga andra direktiv än att verksamheten ska fortsätta, säger hon.
I början på året drogs teamets läkarjour in nattetid. En av läkarna var långtidssjukskriven och Inger Nordmark ansåg inte att de två kvarvarande skulle mäkta med att upprätthålla jouren eftersom det påverkade deras dagtjänstgöring.
Sedan dess har patienterna vänt sig till primärvårdens nattpatrull och sjukhusets ordinarie akutverksamhet när de behövt hjälp nattetid.
Enligt Inger Nordmark har det fungerat bra.

I dag finns inga planer på att återuppta nattjouren. Inger Nordmark anser att teamet skulle behöva sex-sju läkare för att ha jourberedskap dygnet runt, tre eller fyra är för få eftersom jourtid också innebär kompledigt.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se
Annons
Annons
Annons