Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskott krävde tunga beslut

GÄVLE
Kommunen inför ett generellt stopp för nyanställningar och övertid från den 1 juni. Det innebär 200 personer färre på ett år. Dessutom blir de flesta nämnderna av med en procent av sina budgetar och måste skära i de pågående verksamheterna. Hela omvårdnadsförvaltningen ska också ses över.

Annons
Kommunstyrelsen tog flera tunga beslut i går för att komma till rätta med de stora underskott som väntas under året.
Bara för att gå jämnt ut så behöver man spara 120 miljoner kronor, bedömer kommunalrådet Mats Ågren, s.
Men få av förslagen har prislappar och det är mycket som ska falla på plats om man ska lyckas fullt ut.
- Ja, det är svårt att säga vad det ger. Där det är möjligt får man göra kalkyler. Det viktiga är att stoppa kostnadsökningarna, menar kommunalrådet.

Flera förslag
GD har tidigare berättat om de olika förslag som lämnats av ekonomichefen Ingemar Westin.
Förutom de nämnda handlar det om att sälja ut mer kommunal verksamhet och lokaler, minska sjukskrivningarna och höja taxor och avgifter. Dessutom ville man spara två procent på nämnderna.
I går lade man ihop det med den samlade oppositionens förslag att se över Omvårdnad från grunden, vänsterpartiets program för minskad ohälsa och moderaternas radikalare förslag om utförsäljningar och privatiseringar. Något GD också redogjort för.
Kommunstyrelsen antog en generell besparing på en procent inom alla nämnder utom de tunga Barn & Ungdom och Omvårdnad. Det ger tolv miljoner kronor. C och kd ville undanta socialnämnden, mp vill undanta Kultur & Fritid och v ville avslå hela förslaget.
- Socialnämnden har gjort ett bra jobb för att kontrollera ekonomin. Det här slår hårt mot kvaliteten, tror Roland Ericsson, c.
- Nämnderna gör allt de kan för att spara i dag. Det borde vi stödja i stället för att gå in i den löpande verksamheten. Kortsiktiga besparingar kan leda till höjda kostnader på sikt, varnar Ulla Andersson, v.
En besparing till som har prislapp är en höjning av administrationsavgiften för kommunens förmedling av lån till bolag och andra organisationer. Genom att gå från 0,1 till 0,35 procent ska man alltså få in fem miljoner kronor. Något alla partier stöder.

Handlingsplan
Vad en sänkning av sjukskrivningarna med fyra dagar per anställd, cirka tio procent, ger är däremot oklart. Enligt en grov uppskattning av Mats Ågren bör det motsvara ungefär fyra miljoner kronor. Senast den 30 juni ska man ha en handlingsplan klar för hur det ska gå till.
Vänsterpartiet hade svårt att förstå varför kommunstyrelsen inte kunde klubba igenom den ambitiösa plan man redan lämnat in när det gäller ohälsan.
Den största besparingen ska dock göras genom att införa ett anställningsstopp från juni och framåt. Varje anställning i förvaltningarna ska granskas av kommunledningskontorets centrala personalenhet. Mats Ågren tror att det ska motsvara 200 personer färre per år, och därmed cirka 60 miljoner kronor.
Ulla Andersson, v, befarar dock att det motverkar ambitionerna att få ner sjukskrivningarna. Med sämre möjligheter att plocka in vikarier så bäddar man för ökade sjukskrivningar, menar hon. Dessutom ger det en konstig signal utåt när man samtidigt har rekryteringsbehov i den offentliga sektorn.
Kommunen ska också minska på kostnaderna för lokaler, minska på investeringar och förbättra den interna arbetsförmedlingen. Det är oklart vad det ger ekonomiskt.

Oppositionen nöjd
Oppositionspartierna var i går mycket nöjda med att knäppa s på näsan när de drev igenom en noggrann granskning av omvårdnadsförvaltningen. Men Mats Ågren upplevde det inte så. Det skulle ha gjorts ändå under mandatperioden, menade han.
Kommunstyrelsens förslag går nu vidare till fullmäktige den 26 maj. Till det mötet följer en reservation från de borgerliga ledamöterna, som vill att man ska se över vilka kommunala verksamheter som kan avyttras, läggas ner eller samordnas.
Annons
Annons
Annons