På gd.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

"Vi står upp för rätten till arbete"

+
Läs senare
/

Har ”sköt dig själv och skit i andra”-mentaliteten på allvar fått fäste i de egna leden är kampen förlorad, konstaterade Jens Nilsson i sitt förstamaj-tal på Slottstorget.

Det måste bli röd majoritet i EU-parlamentet efter valet den 7 juni. Det var den fråga som Jens Nilsson återkom till gång på gång i sitt tal inför uppskattningsvis 400 personer på Slottstorget på första maj.

250 av dessa hade gemensamt tågat från Folkets hus med paroller som ”Sälj inte ut Sverige”, ”Bekämpa arbetslösheten, inte arbetslösa” och ”Åt helvete med överklassens regering” på banderoller och plakat.

– Den nya vänstervågen har tagit fart. Det börjar med Europavalet, trummade Jens Nilsson på.

Han uppmanade åhörarna att inte acceptera om kollegan började ge uttryck för småborgerliga värderingar. Ta fajten i fikarummet!, var budskapet.

– Är det inte så att en del av högerns budskap har fått fäste i folklagren? Det här att om du har ett bra jobb och en bra lön är skattesänkarpolitiken bra för dig. Och då skiter du i dem som det går sämre för. Tänk om det är så, då vinner högern nästa val också, varnade Jens Nilsson.

Han är född och uppvuxen i Gävle men är nu kommunalråd i Östersund.

– Men jag är ofta i Gävle. Min mamma bor på Vallongården och i går besökte jag Maria Magdalena på Öster. Jag vill säga att ni kan vara stolta över äldreomsorgen i Gävle, och vara stolta över alla duktiga kommunalare som gör jobbet där, sa Jens Nilsson och drog ned applåder.

Efter honom höll även arbetarekommunens ordförande Peter Hasch och SSU-ordföranden Fanny Eriksson tal.

 • Ur Jens Nilssons tal:

  Om Mona Sahlin:
  – Vi ställer altid stora krav på våra ledare. Oavsett om de heter Birger eller Mona. Men det hänger till syvende og sidst på oss alla. Vi ska vinna valet till europaparlamentet. Solidaritet och rättvisa ska bygga världen.
  Om internet:
  – Informationen har blivit mer demokratisk eftersom internet gör den tillgänglig för alla.
  Inga kommersiella intressen ska få stoppa det fria informationsflödet.
  Om ungdomsarbetslösheten:
  – Arbetslösheten är ett stort slöseri. VI står upp för rätten till arbete. Vi vill investera i 90000 sommarjobb åt de unga. Starta eget-bidrag även för unga. Den här regeringen har höjt arbetsgivaravgifterna för de små företagen. Det är helt fel!
  Om finanskrisen:
  – Jag uppmanar regeringen: Kom ner från läktaren och talarstolen. Kom ner på planen, ta ansvar för jobben. Att krisens uppkomst är global är inget försvar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons