Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler skadar sig på jobbet

Antalet arbetsplatsolyckor ökar enligt en rapport från Arbetsmiljöverket. År 2011 ökade antalet arbetsskador för andra året i rad och Hofors är bland de värst drabbade.

Annons

Allt fler skadar sig på jobbet och Hofors är en av de kommuner som toppar statistiken. Förra året skadade sig nästan 28 000 personer i Sverige så svårt på sin arbetsplats att de tvingades sjukskrivas.

Enligt rikssnittet skadas sex personer på 1 000 anställda, men i Hofors ligger siffran mer än dubbelt så högt, 15–16 olyckor på 1 000 anställda.

Tillsammans med Oxelösund, Surahammar och Lessebo utmärker sig Hofors i statistiken. Gemensamt för de fyra kommunerna är att de har stor tillverkningsindustri, en av de mest olycksdrabbade branscherna.

På Ovako i Hofors är man medveten om att statistiken inte ser så bra ut. Kyösti Ylinen är huvudskyddsombud och säger att antalet olyckor har ökat en del, men inte dramatiskt. Vad det beror på vet han dock inte.

– Visste vi varför skulle vi rikta alla krafter ditåt.

Men insatser görs för att säkra arbetsmiljön, något som han hoppas att de snart ska kunna skörda goda resultat från.

– Jag är mer hoppfull än orolig. Vi har dragit igång ett projekt som heter beteendebaserat säkerhetsarbete. Det riktar sig till anställda och handlar om att man ska vara säkerhetsmedveten på individnivå. Men visste vi vad olyckorna beror på skulle alla satsa allt, men just nu har vi ingen klar orsak, säger Kyösti Ylinen.

Annons
Annons
Annons