Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Försök att stoppa miljonrullning

HOFORSNu slår barn- och ungdomsnämnden till alla bromsar för att stoppa den negativa kostnadsutvecklingen.

Prognosen för året pekar på fem miljoner i underskott och ordförande Marie-Louise Dangardt är djupt bekymrad.
- Nu stoppar vi alla inte redan budgeterade utgifter, säger hon.
Det innebär stopp för nödvändiga personalförstärkningar inom skolan som redan kostat långt över budget. Åtgärden drabbar bland annat Hagaskolan som har uppenbara bekymmer med att klara hjälp till barn med särskilda behov.
Wärnerssonpengarna som ska användas till personalförstärkningar inom skolan är redan utnyttjade för att bibehålla lärartätheten.

Extra medel
Det har gått så långt att nämnden skjuter till extra medel för att klara anställning av en skolkurator. En nödvändighet eftersom lärarna i dag går på knäna och får utöver sina lektioner också fungera som kuratorer.
- Vi skjuter till 150 000 kronor, pengar som tidigare användes till en fältassistenttjänst, säger Marie-Louise Dangardt.
Trots allt finns positiva tecken då antalet hushåll som behöver socialbidrag gått ner och kan ge en viss förbättring innan årets slut.
Att underskottet växer tolkar hon som ett tecken på att enheternas budgetdisciplin inte är den bästa, utan måste förbättras kraftigt. Samtidigt ligger fyra av de fem miljonerna på individ- och familjeomsorgen där kostnader för vård och behandling av unga liksom missbruksvården drar över budgeten kraftigt.
- Och det kan vi inte ändra på, de som kräver hjälp måste få hjälp, säger hon.

ULF GRANSTRÖM
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons