Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska hans hus rivas

/
  • Kenth Lindh flyttade med sin familj till Persfallsvägen 14 för ungefär 15 år sedan och han har trivts bra i huset på Västerhöjden, berättar han. Trots det tog han rivningsbeskedet med fattning.

Hoforshus ska söka rivningslov för hyresfastigheterna på Persfallsvägen 12 och 14 på Västerhöjden, det meddelade bolaget i går.

Kenth Lindh, som bott i nummer 14 i 15 år, tog emot beskedet med blandade känslor.

Annons

Rivningarna är en del av Hoforshus strategi för att minska antalet tomma lägenheter i kommunen, som ökar i takt med att befolkningen minskar. Rivningar av hyresfastigheter pågår redan på Ställargatan och ska snart påbörjas på Rönningsgatan 24.

Åtgärderna grundar sig i ett kommunfullmäktigebeslut från 2011 om att ett 100-tal lägenheter ska rivas senast 2012.

På Persfallsvägen 12 och 14 är det 39 lägenheter som försvinner när husen jämnas med marken och i och med det så kommer kommunfullmäktiges beslut att verkställas.

Det betyder dock inte att det är slut med rivningar. Befolkningen i kommunen minskar stadigt och enligt Hoforshus standardberäkningar så är det 43 lägenheter som blir tomma per varje 100-tal personer som flyttar från kommunen.

– Och prognosen säger att 900 personer kommer att flytta fram till 2021, säger Hoforshus chef Christian Rickardsson.

Efter rivningarna på Ställargatan, Rönningsgatan, Persfallsvägen och Hantverkargatan (ska eventuellt säljas i stället) kommer det ändå att finnas cirka 60-70 tomma lägenheter i Hoforshus bestånd.

Till hösten ska det kommunala bostadsbolaget därför presentera en mer långsiktig plan för hur antalet lägenheter ska anpassas till efterfrågan.

Kenth Lindh flyttade med sin familj till Persfallsvägen 14 för ungefär 15 år sedan och han har trivts bra i huset på Västerhöjden, berättar han. Trots det tog han rivningsbeskedet med fattning.

– Det känns rätt skönt om jag ska vara ärlig. Vi har haft lite tankar på att flytta ändå. Men det är klart att det inte är så kul att behöva göra det under de här premisserna.

Hoforshus lovar att bistå de hyresgäster som berörs – knappt 20 – och på ett informationsmöte den 24 april i Folkets hus kommer detaljerna för det att presenteras, liksom tidsplanen för rivningarna.

Att riva Persfallsvägen 12 och 14 beräknas kosta runt fem miljoner kronor och det är Hoforshus som betalar.

Annons
Annons
Annons