Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt ersättning för flyktingbarn upprör

Socialchefen i Hofors, Jan Bornestig, är besviken på migrationsminister Tobias Billström, M, sedan ersättningen för ensamkommande flyktingbarn sänkts.

– Det var inte vad han gav uttryck för när han var här i somras, säger Bornestig.

Annons

I ett brev till Tobias Billström är Jan Bornestig kritisk till att den så kallade PUT-ersättningen för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar sänkts till 80 000 kronor.

Enligt Bornestig gav migrationsministern vid sitt besök på flyktingboendet i Torsåker i somras besked om att den sänkning som skulle träda i kraft den 1 december 2010 inte skulle omfatta ensamkommande.

”Döm om min/vår förvåning när förhållandet nu innebär att kommuner som tar emot ensamkommande ungdomar får en rejäl reduktion av PUT-ersättningen med cirka 100 000 kronor per person”, skriver han i brevet till Tobias Billström.

Hofors har avtal om att ta emot 30 ensamkommande flyktingungdomar per år och det kan alltså röra som om ett bortfall på runt tre miljoner kronor årligen för kommunen.

Enligt Jan Bornestig innebär inte detta att kommunen omedelbart måste skjuta till pengar men det kan göra det svårare att bygga upp ett överskott, pengar som hade kunnat användas till uppföljande åtgärder på längre sikt.

– Det här handlar om tilltron till en myndighet (Migrationsverket) som begär hjälp. Det går inte att i det läget slå undan fötterna på kommunerna. Det är inte första gången heller som villkoren försämras på det här sättet, säger Jan Bornestig som är särskilt kritisk till att förändringen kommer mitt under avtalsperioden.

Fortsätter förutsättningarna att ”ryckas sönder av nya infall” är han rädd att det blir svårare att få kommunerna att ta ansvar för flyktingmottagningen.

Men Hofors fullföljer sitt åtagande. Gällande avtal löper ut i slutet av 2013.

– Verksamheten snurrar på, det är inte tal om annat. Men vad händer nästa gång? Då tänker vi nog efter både en och två gånger.

Jan Bornestig är också kritisk till att kommunerna måste ligga ute med pengar i flera månader och därmed agera ”bank” till Migrationsverket och i brevet ifrågasätter han även det faktum att ”extraordinära händelser” inte berättigar till ersättning.

Hofors kommun hade sökt 200 000 kronor för att täcka kostnader till följd av förstörelse i höstas. Bland annat fick två ordningsvakter hyras in över en helg när det var som oroligast på ett av boendena.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, konstaterar att förutsättningarna för flyktingmottagandet ändrats men att kommunens vilja att hjälpa till kvartstår.

– Vi gör ju inte det här för att tjäna pengar. Samtidigt är det klart vi hela tiden måste titta på vad vi mäktar med, säger hon.

Någon kommentar från migrationsministerns stab gick inte att få i går.

Annons
Annons
Annons