Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Finslakteriet tar form

+
Läs senare

OCKELBO Nu börjar arbetet med finslakteriet Stjärnkött i Ockelbo ta form.
I mars startar en utbildning i köttkvalitet för länets köttdjursuppfödare.
- Vi ska visa hur bra det kan vara i Sverige, säger initiativtagaren Peter Hedman.

Som Gefle Dagblad berättat tidigare tänker Peter Hedman starta ett lokalslakteri i Ockelbo. Tanken är att erbjuda extremt smakrikt och mört kött. Det ska uppnås med bra djurhållning, bra transporter och hänsyn till djuren under slakteriprocessen, lång mörning och höga hygienkrav. Peter Hedman hoppas slå sig in på marknaden genom att erbjuda ett bättre kött än storslakterierna.

För att göra det behövs leverantörer. Och eftersom de ska vara lokala måste han övertyga bönderna i närområdet om att gå med i satsningen.
Det arbetet börjar nu med en utbildning i fem steg. Ett projekt som kommer att finansieras av länsstyrelsen.

Första delkursen är en omvärldsanalys. Peter Hedman menar att jakten på lägre priser har gjort att varumärken är på väg att försvinna. Längst har man kommit i England. Det är viktigt för bönderna att tänka på, menar Peter Hedman.
- När ICA satsar på kvalitetskött i eget namn är det inte säkert att det är svenskt kött i paketet, säger han.
Nästa delkurs handlar om själva köttets kvalitet. Deltagarna ska få känna på fint kött och jämföra med argentinsk oxfilé.
- Vi ska visa hur bra det kan bara i Sverige. Vi ska låta proffskockar laga till köttet så att de får känna skillnaden, säger Peter Hedman.
Kurs 3 hålls av en forskare på SLU och handlar om köttets kemiska uppbyggnad.
Kurs fyra och fem handlar om arbetet på gården. Vad olika insatser får för konsekvenser på köttets kvalité.
Peter Hedman räknar med att hålla kursen fem gånger med 20 deltagare varje gång.
Projektet kostar 625000 kronor. Pengar som länsstyrelsen med största säkerhet beslutar om att skjuta till.
- Det lutar åt att vi gör det ja. Vi tror mycket på det här, ett sätt att lyfta fram svensk kvalitetsmat, säger Håkan Sundelin på lantbruksenheten.
Första kursen startar den 8 mars.

Magnus Lundquist
026-159624
magnus.lundquist@gd.se
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons