Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så smakar Gävles eget öl

/
  • Per Jäderberg tar den allra första klunken av Gävles första festivalöl och säger:
  • Per Jäderberg och Patric Eldebrandt tappar öl i 30-liters fat med hjälp av ägarna till Jädraås bryggeri.
  • Ölet i det rundade glaset har kolsyra, medan det ännu saknas i de andra glasen.

Gävle har fått ett eget festivalöl – som nu har provsmakats för första gången.

– Det runda finns där, sen kommer beskan och i botten finns en karamellton, säger konnässören Per Jäderberg efter första klunken.

Annons

En ölfestival äger rum i Gasklockorna i slutet av maj. Och då handlar det inte om en vanlig ölfestival, utan om en så kallad finölsfestival.

– All öl som serveras ska vara handgjord och tillverkad småskaligt i mikrofabriker, i motsats till den industriproducerade ölen, säger Patric Eldebrandt, ordförande i Gefle Ölsellskap.

Redan i december hade ölsällskapet ett möte med Lars och Eva Nordlund som äger och driver bryggeriet i Jädraås. Då smiddes de första planerna på hur det speciella festivalölet skulle se ut, dofta och smaka.

Per Jäderberg har varit med om att ta fram ölet. Han förklarar vad som tas hänsyn till vid en provning.

– Ölet ska ha en vacker kulör och en behaglig doft. En nybörjare ska tänka att ölet är spännande, medan en erfaren ölsmakare ska tycka att den är välbalanserad med en eftersmak som skiljer sig från andra sorter.

Patric Eldebrandt berättar att sällskapet träffas första onsdagen varje månad och provarsmakar öl.

– Förutom att ölet ska se bra ut och lukta och smaka gott så ska det ha ett skum som ligger som ett lock och håller kvar smaken.

Sju medlemmar i sällskapet har bryggt ölet med vägledning av Lars och Eva Nordlund. En av dem är Per Jäderberg som får äran att provsmaka det första ölet som ännu saknar kolsyra.

Han tar en klunk under en andäktig tystnad och ger omdömet:

– Det runda finns där, sen kommer beskan upp i gommen och i botten finns en karamellton. Vi är hemma.

Sedan går de in i bryggeriet och sätter i gång att tappa ölet i 30-liters fat.

Annons
Annons
Annons