Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Bantning ger sämre kockar

SANDVIKEN
Nu slår lärarna på Sandvikens restaurangskola larm.
Utan mer pengar måste man dra ner kraftigt på verksamheten.

- Med den budget vi har måste det ske förändringar, bekräftar Mats Berglund, rektor vid Hotel- och restaurangprogrammet på Bessemergymnasiet.
Samtliga lärare vid programmet har skrivit ett brev till kommunstyrelsen, kunskapskontoret, kunskapsnämndens ordförande Klas Palmér samt till Mats Berglund.
Lärarna konstaterar att de nedskärningar som gjorts gör att man inte kan ge eleverna rätt utbildning.

Överskridit budgeten
Utbildningen har under flera år överskridit den lagda budgeten.
- Vi har trots det fortsatt att arbeta med en hög klass på utbildningen och tagit den negativa kritik vi fått. När nu kommunbidraget sänkts, kan vi inte klara våra och som vi trott kommunens höga krav på utbildning, skriver lärarna.
Enligt Mats Berglund har det inte skett någon egentlig neddragning på programmet, åtminstone inte från förra året till i år. Men för ett par år sedan togs 200 000 kronor bort från verksamheten. Däremot har man fortsatt att överskrida budgeten.

200 000 back
Bokslutet för förra året är inte klart men det rör sig om cirka 200 000 kronor back, tror Mats Berglund. Nu har lärarna på programmet fått klara direktiv om att budgeten måste hållas.

Färre rätter
Enligt lärarna innebär det bland annat att man kommer att minska antalet rätter i menyn för årskurs två och tre. Bland försvinner julbordet och vilt- och skaldjursbuffén. Till hösten kommer man att ta bort valbara kurser som barteknik och bordsdekorationer. Dessutom blir det inte någon tävlingsmatlagning. Utbildningen kommer bara att ge baskurser.
- Vi uppplever det tungt att inte kunna ge våra elever det bästa. Är det kommunens önskemål att utbildningen sänker kvaliteten? undrar lärarna.
Kunskapsnämndens ordförande Klas Palmér säger att ärendet kommer att tas upp i nämnden.
- De har skrivit att de har farhågor och det måste vi ta till oss.
Mer pengar kan det knappast bli i nuläget men enligt Klas Palmér kan man se över kostnaderna för utbildningen. Restaurangskolan har ju dessutom en servering för allmänheten där det i dagsläget är relativt billigt att äta, menar han.
- Vi kanske kan bättra på intäktssidan.

Karin Bergkvist
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons