Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Beslut att bygga nya rum åt PRO står fast

+
Läs senare
/
  • Naturvårdsverket vill satsa tre miljoner kronor på att bygga bland annat en samlingssal och en hörsal i byggnad 106 i Gysinge. Då skulle huvudbyggnaden kunna se ut så här. I kommunens förslag till uppgörelse med PRO ska en del av lokalen i stället bli övernattningsrum åt PRO.

GYSINGE Sandvikens kommun står fast vid att bygga PRO-bostäder på Udden i Gysinge.
Men nu vållar även planlösningen konflikt.


Bygg helst inte alls, men om rummen nu ska byggas, så bygg dem i andra delen av huset!
Så löd en åsikt under gårdagens bruksråd i Gysinge. Bruksrådet tyckte att ur entreprenörsynpunkt är den delen den attraktivaste, säger Natturrums projektledare Rie Stagegaard som var med på mötet.

Den ligger i nära anslutning till vattnet, där man skulle kunna tänka sig en uteservering eller något, hellre än rum att sova i.
Gefle Dagblad berättade i slutet av november om kommunens planer på att bygga tio enkelrum åt PRO:s folkhögskoleelever i det vackert belägna hus 106 i Gysinge.
Men beslutet har vållat proteststorm. Bland annat har lokala entreprenörer och politiker reagerat. De menar att det finns bättre planer för huset. Som exempel nämns en större samlingslokal för arrangemang.

Krögaren Inge Lindgren som äger Gysinge wärdshus var också med på mötet.
- Jag hörde först under mötet att det finns ett beslut i kommunstyrelsen om ombyggnationen, säger han. Men vi står fast vid vår tidigare åsikt. Vi behöver hus 106 att växa i, säger han.
Medlemmar i bruksrådet, som ska ansvara för utvecklingen i Gysinge, känner sig överkörda av kommunen.

- Stämningen på mötet var infekterad, säger Rie Stagegaard. Alla entreprenörer tycker att kommunen agerat osmart. Kommunledningen har inte lyssnat till de behov som finns av en större samlingslokal.
Kultur- och fritidschefen Bo Eriksson deltog vid mötet för att informera om kommunens planer.
Han blir förvånad när han hör om kritiken mot planlösningen.

- Det pratade vi inte om när jag var där. Det låter konstigt. Rummen planeras till motsatt sida av huset, säger han.
På fredag ska han träffa länsstyrelsen och arkitekten och diskutera planlösningen.
Ombyggnaden av hus 106 är tänkt att finansieras med hjälp av kommunala pengar, EU-bidrag samt bidrag från Naturvårdsverket och länsstyrelsen.
GD berättade förra veckan att Naturvårdsverket drog ned sin insats det första året med drygt en miljon.
- Men nu har jag ett muntligt löfte om att vi får 1,9 miljoner i år och 1,1 miljoner nästa år, så då blir det enligt planerna, säger Bo Eriksson.

Maria Carlsson
026-15 96 25
maria.carlsson@gd.se
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons