Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sätter fokus på yttrandefriheten

/
  • Jacob Henningsson och Oscar Haraldsson skriver sitt specialarbete om Dawit Isaak och vikten av yttrandefrihet. Ett arbete som de hoppas ska sätta press på regeringen att få honom fri, men även andra svenskar som sitter fängslade för att de är kritiska mot regimer.

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Nu vill två elever i Sandviken sätta press på regeringens arbete med att få honom fri. Något som de bland annat gör genom att hoppa fallskärm.

Annons

– Yttrandefrihet är något självklart för oss här i Sverige, men man glömmer lätt att det inte är det på andra platser i världen. Dawit Isaak skrev om regimen och fängslades utan rättegång, säger Oscar Haraldsson.

Tillsammans med Jacob Henningsson skriver han ett specialarbete som handlar om den fängslade journalistens situation, men även om vikten av yttrandefrihet.

De går sista året på samhällsprogrammet på Bessemerskolan och är engagerade i frågor som rör rätten att få uttrycka sig utan risk för att fängslas.

Under arbetet kontaktade de den Eritreanska föreningen i Stockholm. De märkte då hur inskränkt yttrandefriheten kan vara.

– De ville inte prata med oss. Vi ville höra hur de ser på journalistik i Eritrea. Men jag tror att det finns en rädsla för att prata om det, säger Oscar Haraldsson.

I media och runt om i Sverige har det under många år pågått kampanjer för att få Dawit Isaak frigiven. Men Oscar och Jacob har inga större förhoppningar om att deras arbete ska få honom ur fängelse.

Däremot hoppas de att arbetet, med hjälp av en medial uppmärksamhet, kan höja tonen i debatten om Dawit Isaak. Men det handlar också om att försöka skapa en säkrare framtid för de som riskerar att fängslas för att de uttrycker sig kritiskt mot makten.

– Även om vi inte kan hjälpa Dawit Isaak så kanske arbetet kan hjälpa andra. Att regeringen ställer högre krav på att få hem de som sitter fängslade för brott mot yttrandefriheten, säger Oscar Haraldsson.

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien, även de uppmärksammas i elevernas arbete.

Oscar Haraldsson och Jacob Henningsson menar att de dömda svenskarnas situation och regeringens arbete för att få dem fria, sänder viktiga signaler till unga människor som funderar på en karriär inom journalistik.

– Jag tror att situationen som den är nu skrämmer många unga som vill arbeta som journalister i konfliktdrabbade länder, med tanke på riskerna det medför. Men det är just i dessa länder som det är viktigt att journalistiken får möjlighet att föras fram, säger Jacob Henningsson.

Målet med arbetet är att få ut budskapet om yttrandefrihet till allmänheten och höja medvetenheten. Något som de gör på flera sätt.

– Vi presenterar arbetet den 5 maj och då tänker vi bjuda in lokalpolitiker. Men vi ska också hoppa fallskärm för Dawit Isaak och yttrandefriheten. Vi gör det på måndag och hoppas att vi får uppmärksamhet från media då. Att få ut budskapet i tidningar är det bästa sättet att sprida det.

Annons
Annons
Annons