Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
  • Problemet med inloggning på sajterna är löst. Ursäkta för orsakat besvär. ⇒ Läs mer
Annons

Ett skoläpple blev ett äpple för mycket

+
Läs senare

SANDVIKEN
Det blir ingen gratisfrukt i Sandvikens skolor.
Kunskapsnämnden tycker att det skulle bli för dyrt.

Numera finns möjligheten att lämna så kallade medborgarförslag till Sandvikens kommunfullmäktige. Först ut blev Didrik Didriksson från kristdemokratiska ungdomsförbundet med ett förslag om gratis frukt i Sandvikens skolor.
Hans förslag beskrev bland annat konsekvenserna av att övervikt och fetma bland barn ökat. En orsak till övervikten är den ökade konsumtionen av läsk och godis, något som ofta säljs i skolorna. I de fall som det finns frukt kostar den ofta nästan lika mycket som godis.
Kunskapsnämnden har nu svarat på medborgarförslaget. I det står bland annat att hälsoarbetet ingår som en naturlig del i den dagliga verksamheten på skolorna i Sandviken.
Nämnden konstaterar också det i kommunens nuvarande ekonomiska läge inte finns något utrymme för att erbjuda gratis frukt.
- En snabb uträkning av kostnaden för att ge ett äpple om dagen till varje elev skulle innebära drygt tre miljoner kronor per läsår, skriver nämnden som föreslår att fullmäktige avslår förslaget.
Nämnden föreslår dock att kunskapskontoret i fortsättningen ska prioritera entreprenörer som har frukt och grönsaker i sortimentet och prissätter dessa så nära butikspris som möjligt.
KARIN BERGKVIST
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons
Annons
Annons