Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsgårdenlärare åker till Sydafrika

/
  • Anette Hellström och Tina Åhlstrand, lärare på Kungsgårdens skola, hoppas kunna knyta kontakter med elever och lärare i Sydafrika.

På söndag åker lärarna Tina Åhlstrand och Anette Hellström på Kungsgårdens skola till Sydafrika. Där ska de utbyta erfarenheter med kollegor på skolor i Kapstaden.

– Det känns overkligt än så länge men jättespännande, säger Anette Hellström.

Annons

En chef på Ericsson i Sydafrika pratade med någon på Sandvik Sydafrika som i sin tur hade koll på att Kungsgårdens skola ligger långt framme i sitt IT-arbete och har erfarenhet av internationellt samarbete. Det är i korthet bakgrunden till att Tina Åhlstrand och Anette Hellström snart lämnar kylan och snön för en knappt två veckor lång vistelse i ett somrigt Sydafrika.

Projektet är ett samarbete mellan universiteten i Stockholm och Kapstaden och stöttas av Ericsson Sydafrika och Sida. Förutom Kungsgårdens skola medverkar också Aspuddens skola i Stockholm.

– Vi vill se hur vi kan få utbyte av varandra och kunna visa exempel på hur ett internationellt samarbete kan bedrivas, säger Anette Hellström, som är lärare i en trea på Kungsgårdens skola.

De svenska lärarna kommer bland annat att delta i workshops med sina sydafrikanska kollegor. Projektet bygger på så kallad aktionsforskning, vilket innebär att deltagarna utgår ifrån sitt eget arbete varifrån de hämtar de ämnen och eventuella problem som de vill ta upp.

– Vi kan ta del av andra synsätt och samtidigt utvärdera våra egna erfarenheter från klassrummet, säger Tina Åhlstrand, som är lärare i en sexa.

De hoppas båda att de genom deltagandet i projektet ska kunna knyta kontakter med lärare och skolor i Kapstaden för att om möjligt utveckla ett samarbete mellan sydafrikanska elever och elever på Kungsgårdens skola.

Med hjälp av internet kan kontakten hållas. Men redan i april är det meningen att de sydafrikanska lärarna ska komma till Sverige – och Kungsgården.

Förväntningarna är höga, trots att de inte vet så mycket om vad som väntar.

– Det jag funderat på är att man ofta tittar på skillnaderna men jag tror att mycket i grunden är lika. Sedan har ju vi andra förutsättningar, vad vi vet, säger Anette Hellström.

– Klasserna är stora. I en tvåa har de 42 elever, säger Tina Åhlstrand.

Annons
Annons
Annons