Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd ändrar sig – ja till handikappbostad

Handikappomsorgsnämnden ändrar sig nu från ett tidigare beslut.

En person som har sökt bostadsanpassningsbidrag i miljonklassen får nu pengar för att bygga ett nytt hus.

– Det här är ett extremfall, säger Patrik Häljeryd, S, ordförande i handikappomsorgsnämnden.

Annons

Under två år har handikappförvaltningen arbetat med det aktuella ärendet. Det handlar om en person som drabbades av en helkroppsförlamning och därmed behövde anpassa sin bostad för att kunna få ett drägligt liv. Personen sökte bostadsanpassningsbidrag på 3,9 miljoner kronor, något som nämnden sa nej till.

Politikerna gick med på att betala ut 1,7 miljoner kronor.

Den sökande skickade då in en ny ansökan om att få bidrag till att bygga ett helt nytt hus, som kunde anpassas. Men det blev nej till det också. Beslutet överklagades och den 14 november 2011 gick ärendet till förvaltningsrätten.

– Bostadsanpassningsbidrag är inte svart eller vitt. Det beror bland annat på nuvarande bostadssituation och vilken grad av funktionshinder det handlar om. Allting måste sammanfattas inför ett beslut, säger Patrik Häljeryd.

Men nu har nämnden vänt och under nästa sammanträde, den 7 februari, väntas den bevilja att den handikappade personen får 1,7 miljoner kronor för att köpa ett nytt hus. I motiveringen skriver de att det är på grund av synnerligen särskilda skäl i rådande ärende som man har föreslagit att bevilja pengarna.

– Vi har brottats med den här frågan i två år. Det här är det enda kloka beslut vi kan föreslå. Men det här är ett extremfall.

Patrik Häljeryd har träffat den berörda personen flera gånger och pratat, men han vill inte gå in på vad som har sagts. Men säger att det är viktigt att träffas för att få en korrekt bild av situationen.

Men när handikappomsorgsnämnden tar sitt beslut i nästa vecka har förvaltningsrätten ännu inte kommit med sitt. Något som Patrik Häljeryd inte ser som ett problem.

– Det går alldeles utmärkt. Ska vi invänta förvaltningsrätten kan vi få vänta länge. Vi har redan väntat i två år och det är en lång tid. Nu är det viktigt att brukaren kan få gå vidare med sitt liv.

Skulle förvaltningsrätten komma med ett beslut som totalt skiljer sig från handikappomsorgsnämnden får man anpassa sig efter det, säger Patrik Häljeryd.

– Man kan aldrig spekulera i hur de beslutar. Man skulle kunna förvänta sig små justeringar i summan, då rättar vi oss efter det.

Annons
Annons
Annons