Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gör de yxor och el

/

Wetterlings i Storvik tillverkar allt de behöver till sina yxor själva – nu även grön el. I går döptes företagets nya vattenkraftverk i champagne.

– Det känns verkligen fantastiskt, säger vd:n Julia Kalthoff.

Annons

Det var för två år sedan som planerna på att rusta upp det gamla vattenkraftverket vid Vallbyån började ta form på allvar.

En förhoppning om att kunna sänka energikostnaderna kombinerat med en djupare önskan om att kunna vara självförsörjande i så hög grad som möjligt låg bakom idén till projektet.

– Vi ville ta tillvara på naturresurserna på bästa sätt och en av anledningarna till att Wetterlings valde Storvik var att fanns vattenkraft här, säger Julia Kalthoff.

Den gamla smedjan, som anlades på 1880-talet, drevs fram till 1970-talet med egen el och det är den gamla turbinen från 1941 som nu är restaurerad.

Dessutom är kanalen rensad, dammluckorna nygjorda och en toppmodern el- och styrutrustning installerad.

– Vi kommer inte att behöva göra något alls nästan, det bara snurrar. Och det är bra eftersom vi vill kunna koncentrera oss på yxorna, säger Julia Kalthoff.

Kostnaden för investeringen beräknas till en till 1,5 miljoner kronor. En stor kostnad för ett företag som omsätter runt fem miljoner kronor årligen. Samtidigt öppnas möjligheten att spara in ordentligt på elförbrukningskostnaderna, som i dag ligger på runt 130 000 kronor per år.

På Wetterlings hoppas man nu på mycket regn eftersom det betyder mer el men normalåret så ska kraftverket producera ungefär så mycket el som företaget gör av med.

En förutsättning för att projektet skulle gå att genomföra var också stödet från länsstyrelsen – så kallat regionalt stöd till företagsutveckling – berättar Julia Kalthoff.

Invigningen och dopceremonin i går hade lockat ett 100-tal besökare – kunder, grannar och andra berörda. Det bjöds på mat och dryck och på underhållning från Bro Manskör och rockbandet Gungfly.

Att döpa och sätta namn på vattenkraftverk tillhör traditionen och det tillhör även traditionen att kraftverket ska ha namn efter namnsdagsbarnet den dag det körs för första gången.

Och eftersom kraftverket testkördes första gången förra torsdagen och det var Siv som hade namnsdag då är det alltså kraftverket Siv som nu sett dagens ljus – eller ”Sivan”, som hon kallas.

Annons
Annons
Annons