Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Skolan under jätteförvaltning

SANDVIKENFrån och med den första januari har Sandvikens kommun en ny politisk organisation.

Kommundelsnämnderna är borta och områdeskontoren stängda. I stället ska fem förvaltningskontor och sju facknämnder sköta ruljansen i Sandviken.
Det är den tredje gången sedan 1986 som det sker en omorganisation inom kommunen. 1986 infördes den så kallade Sandvikenmodellen - en organisation med kommundelsnämnder och kommundelskontor.

Obalans i ekonomin
Från och med den första januari 2001 slopades den modellen och man införde en ny, tillfällig organisation. All kommunal verksamhet samlades i stället i en förvaltning direkt underställd kommunstyrelsen. Orsaken var obalans i ekonomin. Kommundelsnämnderna och kontoren fanns kvar tills vidare.
Den omorganisation som nu har gjorts innebär att man i kommunen - förutom stabsfunktionerna under kommundirektören - får fem förvaltningar.

Kunskapskontoret
Den största förändringen har skett på utbildningssidan. Ansvaret för grundskolan har tidigare legat på kommundelarna. Utbildning- och arbetsmarknadskontoret har haft hand om gymnasieskolan och vuxenutbildning.
Nu samlas all utbildningsverksamhet i det nya kunskapskontoret. Det blir en jätteförvaltning med drygt 1200 anställda och en omsättning på 600 miljoner kronor per år.
- Det är den största förändringen och den innebär att vi kan ta ett större helhetsgrepp på skolsidan, säger kommunalrådet Stefan Hedin,s.
I övrigt tycker han inte att kommunens organisation är särskilt intressant, åtminstone inte för invånarna i kommunen som han tror inte kommer att märka någon större skillnad.
- Verksamheten kommer att fortsätta som vanligt.

KARIN BERGKVIST
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons