Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kommun får JO-kritik

HOFORS Sockentidningen Korpögat i Torsåker ville få ut en kommunal handling. Ärendet tog fyra och en halv månad. För länge ansåg tidningen och anmälde kommunen till JO som ger anmälaren rätt.

Annons
Hofors kommun nekade en äldre dam i Torsåker bostadsanpassningsbidrag. Ett ärende som intresserade Korpögats redaktion. Men kommunens tjänstemän sekretessbelade handlingen.

Redaktionen överklagade direkt, men sekretessen var felaktigt undertecknad av en tjänsteman och ärendet gick tillbaka till kommunen. Först i februari sedan kommunstyrelsen behandlat ärendet och fortsatt hävdade sekretess kunde ärendet överklagas. Kommunen missade emellertid att ge rätt anvisningar för ett överklagande. Därför skickades ärendet fel och blev sedan liggande på kommunen till i slutet av mars.

Kammarrätten upphävde kommunens beslut om sekretes och redaktionen fick sin begärda handling först i mitten av april.
Kommunen har medgett att handläggningen varit felaktig och fördröjts oskäligt länge. Lagen säger att handläggningen ska ske skyndsamt. JO finner inga skäl för att vidta några särskilda åtgärder, då kommunen lovar att skapa rutiner för att undvika framtida fel.
Annons

Mer läsning

Annons