Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsmålvaktens fina gest – auktionerar ut sin JVM-utrustning till förmån för Alzheimerforskningen

Brynäsmålvakten Felix Sandström blev senast utsedd till junior-VM:s bäste målvakt.
Nu auktionerar han ut sin utrustning från mästerskapet på Tradera – för att få in pengar till demensforskning.
– Jag ville samla in pengar till något viktigt och min farmor har drabbats av Alzheimer, så det ligger mig mycket nära, berättar Felix för Sporten.

Annons

Felix är Gävlekillen med hockeyrötterna i IK Huge som redan har nått långt i karriären.Spel i JVM och spel i Brynäs i SHL, intervjuen görs när han sitter på bussen till lördagens bortamatch mot Malmö, och han är draftade av NHL-laget Philadelphia.

Men inget har på något sätt fått honom att glömma familjen.

– Mamma och pappa, farmor och farfar, morbror och morfar, alla kusinerna – ja, jag har hela tiden känt att jag haft min familj och min släkt med mig i min satsning.

– De har ju alltid funnits där för mig, säger Felix som fyllde 20 år i början av året.

När han spelade JVM i Kanada senast fick han av leverantören Bauer en ny uppsättning målvaktsutrustning, benskydd, plockhandske och klubbhandske.

– Jag kände att varför skulle så dyra grejer bara stå och damma nånstans. Och jag visste att min målvaktspolare i Juniorkronorna, Linus Söderström, förra årets sålde sina prylar och skänkte pengarna till något viktigt.

– Så jag funderade vad jag kunde göra, men egentligen var det väl inte så svårt – svaret fanns ju alldeles intill mig.

– Min farmor har drabbats av Alzheimer och pengar till forskning kring den sjukdomen som drabbar så många behövs absolut. Det påverkar ju inte bara den som blir sjuk, utan alla runtomkring också.

Det märks att du funderat ordentligt på det här?

– Det blir ju så att man sätter sig in i en sjukdom när en person som man tycker mycket om drabbas.

– Det är jobbigt att märka att farmor blir sämre, hon som funnits med och hejat på mig när jag spelade i Huge och även i Brynäs. Förra säsongen såg hon matcher i Gavlerinken.

Ni träffas då och då?

– Oja, jag umgås mycket med min familj. Det gäller att passa på också.Sandström själv gjorde under JVM toppeninsats och utsågs till turneringens främste målvakt när Sverige blev fyra efter att ha förlorat bronsmatchen mot Ryssland.Nu finns alltså hans utrustning till försäljning på Tradera.com fram till 26 februari.

Vad kan den inbringa?

– Svårt att säga. Så mycket som möjligt hoppas jag, det är ju bra prylar.

Det du får in ska du skänka för att stödja forskningen kring Alzheimer. Vem blir mottagaren?

– Riktigt det har jag inte klart för mig. Vi har så många matcher just nu så jag får vänta med att bestämma mig. Men jag tror inte det blir något problem att hitta en bra mottagare.

Det finns fler idrottare på toppnivå som engagerar sig i insamlingar till forskningen kring sjukdomar.

Ett exempel är tidigare Västerås SK-bandystjärnan Mathias "Bissen" Larsson som drabbades av en stroke och nu driver kampanjen "Bissen Brainwalk" som stöttar hjärnforskningen med miljonbelopp.

FAKTA/Alzheimers sjukdom

• Alzheimers sjukdom står för ca 60 procent av samtliga fall av demens i Sverige. Sjukdomen gör att hjärnvävnad gradvis förstörs då nervceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning.

• Sjukdomen kommer smygande, att fastställa en exakt tidpunkt för när den debuterar går inte. Den drabbade brukar märka av tilltagande glömska och svårigheter att planera och utföra vardagliga sysslor. Efterhand försämras språk, tidsuppfattning och andra s k kognitiva förmågor. Oro och ångest är vanliga symptom.

• Alzheimers sjukdom har ett utdraget förlopp under fyra till tio år, i vissa fall ännu längre. Symtomen kan i tidig fas lindras men förloppet går inte att hejda.

• Idag bedrivs en livaktig alzheimerforskning men för närvande finns inga botemedel mot sjukdomen som till slut leder till döden.

Mer om sjukdomen kan ni läsa här

Annons
Annons
Annons