Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till gasledningen

Regeringen säger ja till den omstridda gasledningen genom Östersjön, bekräftar miljöminister Andreas Carlgren på en pressträff. Beslutet följer enligt Andreas Carlgren internationell rätt.

– Det är viktigt att gasledningen dras utanför den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Gasledningen är entydigt tillåtet enligt internationell rätt, säger han.

Annons

Enligt miljöministern har Sveriges synpunkter på ledningens miljöeffekter tillgodosetts efter 23 månaders behandling hos myndigheter och i kontakter med Nord Stream.
– Myndigheterna har haft full insyn, och ingen seriös svensk regering skulle så tydligt bryta mot internationell rätt genom att säga nej till gasledningen, säger han.
Han påpekar att alla stater har rätt lägga ut rörledningar i internationellt vatten och att kuststater inte får monopolisera sina områden, men att ett särskilt ansvar ska tas till miljön.
För att rörledningen ska kunna påbörjas krävs beslut i Ryssland, Finland, Danmark och Tyskland. Den finska regeringen väntas också ta beslut under torsdagen.

Mer läsning

Annons