Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vacker dag för aktuellt nätverk

/
  • Samhällsdebattören Maria-Pia Boëthius deltog i diskussionerna efter prisutdelningen. Jessica Zhang var på plats som representant för Ingen människa är illegal.

Nätverket ”Ingen människa är illegal” vill ha en värld utan nationsgränser där alla människor kan röra sig fritt. I går mottog organisationen 2013 års Dagermanpris.

Annons

Prisceremonin ägde rum i solen utanför Stora hallen på Laxön i Älvkarleby. Ett 80-tal personer hade samlats för att se nätverkets representant Jessica Zhang från Stockholm ta emot blommor och prissumman på 50 000 kronor.

– Det är årets vackraste dag. Det känns symboliskt till årets pristagare. De vi belönar är personer som över huvud taget inte bryr sig om vad som anses vara rätt. De går emot konventioner och fattar beslut som är mänskliga, sa juryordföranden Arne Ruth.

Nätverket Ingen människa är illegal arbetar med att praktiskt stödja människor som gått under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Organisationen startade i Tyskland på 1990-talet men finns i dag i flera länder, däribland Sverige. Som yttersta mål har nätverket en värld utan nationsgränser, där alla som kommer till Sverige får uppehållstillstånd.

Men vägen dit är lång. Nätverket lever på människors ideella engagemang och gåvor.

– Vårt ständiga problem är hur vi ska skära i kostnaderna. Vi får fråga oss ”Vem ska bli utan busskort eller hyra den här gången?”. Det är frustrerande när omtanke inte räcker till och när grundläggande rättigheter är något som vi inte kan ge till alla, säger Jessica Zhang.

Dagermansällskapet har hyllats för att ofta träffa rätt i tiden med sitt pris. Två gånger tidigare har juryn föregått Nobels litteraturpris. Årets pristagare är lika aktuell efter vinterns identitetskontroller av misstänkt papperslösa flyktingar och de ungdomar som hungerstrejkade utanför Migrationsverket i Gävle, livrädda för att avvisas till Afghanistan.

Som en av programpunkterna i går talade Mohammed, 16 år från Afghanistan. Han vill inte gå ut med bild och efternamn i tidningen eftersom han vistas illegalt i Sverige. För ett halvår sedan fick han avslag på sin asylansökan.

– När jag fick avslag kände jag att ”Nu är det slut på mitt liv”. Men då fick jag genom en svensk bekant kontakt med Ingen människa är illegal, berättar han.

De hjälpte honom att få tak över huvudet och att få gå i skolan. Nu kan Mohammed inte tänka sig hur hans liv skulle ha sett ut utan deras hjälp.

– Den materiella hjälpen är en sak. Vad som är ännu viktigare är att jag inte längre känner mig ensam, säger han.

I de efterföljande diskussionerna lyfte Maria-Pia Boëthius, feministisk samhällsdebattör, frågan om vad som är på väg att hända runt om i Europa.

– Under efterkrigstiden sa vi aldrig mer. Men likväl nu när det är kris, skapad av ett gravt sjukt ekonomiskt system, så går man med på att skylla allting på flyktingar och invandrare. Och det finns inga kraftfulla politiker som säger ifrån.

Där fyller Ingen människa är illegal ett hål, menade Bengt Söderhäll, ordförande i Stig Dagermansällskapet. Och även om Jessica Zhang höll med om att framtidsutsikterna inte är alltför ljusa just nu så tror hon att det kommer att bli bättre.

– Om vi bara fortsätter göra det som vi tycker är bra.

Annons

Mer läsning

Annons