Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig förlovning är bruten

/
  • 11 augusti tillkännagav Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström sin förlovning.

(Uppdaterad 16.16) Så sprack den kungliga förlovningen. Efter en tid av spekulationer går prinsessan Madeleine och Jonas Bergström skilda vägar.

Annons

– Som verkligheten sett ut den senaste tiden hade deras förlovning gått in i en återvändsgränd. Det var väl nästan omöjligt att reparera skadorna och det verkar som om man tagit konsekvenserna av det, säger Sten Hedman, reporter som länge bevakat hovet, till TT.

Den senaste tiden har varit full av spekulationer kring prinsessan Madeleines och fästmannen Jonas Bergströms förhållande – om otrohet och om kamp för att få förlovningen att hålla ihop.

Vid 12-tiden på lördagen satte sig prinsessan på ett flygplan till New York. Kort därpå skrev hovet på sin hemsida att paret bryter upp: ”De har kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll”, skriver hovet – som även vädjade att de två ska beviljas lugn och ro av medierna.

Ladda för bröllop
Paret förlovade sig i augusti i fjol för att gifta sig någon gång under ”senhösten” i år eller ”vintern 2011”. Den 11 augusti visade prinsessan nöjt upp sin förlovningsring framför kungafamiljens sommarviste Solliden på Öland. Bergström hade friat under en sommarkväll i juni på den italienska ön Capri.

Även om den senaste tiden varit turbulent blev Sten Hedman överraskad av lördagens besked.
– Med tanke på att man så högtidligt gick ut i augusti förra året och förkunnade sin kärlek.
Hedman tror att hovet går ut nu med beskedet för att få koncentrera sig på kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel Westling den 19 juni.
– Man vill få slut på spekulationerna och all den trista publiciteten. Nu vill man ladda upp för bröllopet.

Politiskt betydelselöst
Att prinsessan Madeleine och Bergström bryter upp från varandra har ingen som helst konstitutionell betydelse.
– Det har ingen påverkan alls på vårt styrelseskick. Hon har ju långt till tronen med två syskon framför sig, säger Leif Lewin, professor emeritus i statsvetenskap.

Om paret hade gift sig hade Bergström fått titeln hertig av Hälsingland och Gästrikland, eftersom prinsessan Madeleine är hertiginna av samma landskap. Att han nu inte får de titlarna är också betydelselöst, enligt Lewin.
– Det är bara en prydnad. Det har ingen som helst konstitutionell eller politisk betydelse.

Annons
Annons