Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma bötar för misshandel av döttrar

VÄSTRA GÄSTRIKLANDVillkorlig dom och 15 000 kronor i böter. Det blev domen för den kvinna i 50-årsåldern från västra Gästrikland som åtalats för att under flera års tid ha misshandlat sina båda döttrar, bland annat med sparkar och slag. Kvinnan ska dessutom betala 55 000 kronor i skadestånd till tonårsdöttrarna, 45 000 till den yngre, och 10 000 kronor till den äldre.

Annons
Men flickornas juridiska ombud, Tiina Hennel, hade väntat sig en mer kännbar dom.

Besvikelse
- Jag är jättebesviken. Det här är ytterligare ett uttryck för att barn far illa i vårt rättsmaskineri. Hade det varit vuxna det handlat om hade det inte stannat vid villkorlig dom, säger Tiina Hennel.
Under rättegången mot kvinnan yrkade åklagaren på fängelsestraff, något som alltså inte vann gehör hos tingsrätten.
- Det borde ha blivit fängelse. Flickornas berättelser styrktes av vittnena och även av det vittne som mamman åberopat. Kvinnan fälldes på samtliga punkter och det tillkom dessutom en nionde åtalspunkt under förhandlingen, säger Tiina Hennel.
Det var när den äldre flickan rymde hem till en kamrats familj som det våld, som kvinnan nu dömts för, uppdagades.
Polis kontaktades och sociala myndigheter kopplades in. Båda flickorna omhändertogs.
Mamman har i polisförhör och under rättegången sagt att hon vid tillfällen tvingats lugna ner döttrarna genom att ta tag i dem.
I förundersökningen användes bland annat dagboksanteckningar som bevisning. Våldet har i de flesta av händelserna i åtalet riktats mot den yngre flickan. Hon har enligt åtalet bland annat slagits i ansiktet och släpats efter golvet.
Den äldre flickan har misshandlats när hon försökt försvara den yngre systern.

Inget erkännande
- Hon har medgett ett visst beteende, men aldrig erkänt misshandel. Tingsrätten skriver i domen att man uppfattat det som uppfostringsmetoder med inslag av aga. Jag anser att det inte handlat om uppfostran utan om våld helt enkelt, även om det från mammans sida handlat om att flickorna inte tagit reda på smutstvätten eller ätit upp frukosten, säger Tiina Hennel.
Hon är även missnöjd med de utdömda skadeståndens storlek.
- De är båda mindre än hälften av vad vi yrkade på. Det här känns inte rättvist mot barnen. Kvinnan har kommit väldigt billigt undan.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se

Mer läsning

Annons