Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras för korven

/
  • Korv har blivit stort. Stora eller små, starka eller milda, nu finns verkligen korv för alla smaker.

Våga förnya dina korvrecept – inte minst inför sommarens grillsäsong. Vad sägs om stekt korv med mos, grillad korv med pommes frites och en omelett med korv? Men tro nu inte att det blir som vanligt. Här skruvar vi upp ambitioner, smak och utseende.

Annons

För en generation sedan inskränkte sig det svenska korvutbudet till en handfull sorter. Frukostkorv, prinskorv, varmkorv, grillkorv och så falukorv. Därtill fanns det kokkorvar där korvsmeten drygats med gryn, och blev till just grynkorv. Gemensamt för alla de svenska korvarna var att de var måttfullt kryddade.

I dag köper vi allt mer korv med utländskt ursprung och låter oss inte avskräckas av stark kryddning, skrynkliga korvskinn och påtaglig vitlökssmak. Rena rama lappkastet, med andra ord.

Den svenska korvhistorien går långt tillbaka i tiden. I begynnelse var de svenska korvarna ofta kryddstarka. Inte i första hand för smakens skull, utan mer för att dölja ett tveksamt innehåll. Den typen av korvar var avsedda för soldater och tjänstefolk och gjordes på det som ”blev över” vid slakt. Riktigt mild korv fanns också, men den var avsedd för herrskapsfolket och sannolikt är det därför som svensk korv varit så varsamt kryddad under 1900-talet. I en mild korv kunde ingen dölja dåliga råvaror med kryddor – alltså var mild smak lika med fin korv.

Nu är det andra vanor som gäller. Kryddiga korvar är rätt igen och vi börjar med en omelett av italiensk modell med spansk chorizo. Omeletten gräddas först på spisen, sedan i ugn vilket gör den lättlagad utan komplicerade vändningar.

Italiensk salsiccia är förhållandevis mild. Den kan med fördel bjudas med hemlagat potatismos smaksatt med basilika och smörsauterad färsk vitkål med mortelstött kummin.

Till sist grillad korv med pommes frites. Men inte som du tror. Här grillas olika korvar sammanlindade med bacon – och pommes frite får man vackert skära och fritera själv.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Annons
Annons
Annons