Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

I USA möts mat från hela världen

/
  • Pizza, hamburgare, paj - den amerikanska maten finns överallt bara att bära hem för den lättsinnige. Men pröva något amerikanskt hemlagat också. Foto: GUN WIGH

Pizzan hade inte varit pizza med hela världen om den inte hade gått vägen från Italien till USA först och fått mer än gamla rester på toppen.

Och vad hade den mexikanska maten varit utan att ha varit i Texas först? Hur populära hade de mexikanska majsplättarna blivit utan amerikanskt överdåd?

USA blandar mat från hela världen och gör den till sin egen. Cajun och creole-maten i den amerikanska södern blandar franskt och afrikanskt på ett lyckat sätt. Det blir grytor med skaldjur och starka korvar och alltid med simmighet från den typiska cajunredningen "roux", smör och mjöl som steks länge tills det blir brunt men inte bränt.
I Kalifornien blandar man asiatisk mat med europeisk och därifrån har vi fått cross-over.
I östra USA finner man engelska influenser, inte alltid så smakrikt, men känt för sin clamchowder (musselsoppa).
Barbecue, det vill säga att grilla tillsammans med goda vänner är en företeelse som finns över hela världen, men amerikaner har gjort det till en livsstil med alla prylar som hör till.

Men vad har då urbefolkningen, den amerikanska indianen medverkat till i den amerikanska matkulturen?
Ursprungligen åt nog indianerna buffel, men den utrotade ju den vite mannen snart, men majsen finns kvar och kalkonen som snart dyker upp på den årliga Thanks-giving-middagen.
Framförallt: Pemmikan, ett hårdtorkat kött, ingen läckerhet men en nödvändighet för människor som lever länge i vildmarken. Något att gnaga på medan hungern river i tarmarna.

Christina Hygge
Vad känner du efter att ha läst denna artikel?
Älska
0
Haha
0
Wow
0
Ledsen
0
Arg
0
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons