Älgbiff med viltpepparsås

För 4 personer

4 rejäla älgbiffar

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 msk hackade persiljestjälkar

1 liten gul lök

1 liten morot

ev. puts från älgbiffarna

1 msk smör + 1 msk rapsolja

1 lagerblad

1 krm grovkrossad svartpeppar

1/2 msk tomatpuré

1 dl vatten, 2 dl rödvin

2 dl grädde

1 msk konc. vilt- eller kalvfond, 1 tsk soja

3 msk rödvinbärsgelé

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och svartpeppar

1. Putsa köttet. Hacka putsbitar, persiljestjälkar, gul lök och morot. Fräs hacket med smör och rapsolja i en kastrull. Tillsätt lagerblad, svartpeppar och tomatpuré. Låt allt fräsa några minuter.

2. Tillsätt vatten, rödvin, grädde, fond, soja och gelé. Koka upp och red av. Sjud såsen i 10 minuter. Sila över såsen till ny kastrull. Salta och peppra.

3. Banka ut älgbiffarna med köttklubba. Stek dem i lika delar smör och rapsolja cirka 1 1/2-2 minuter per sida. Salta och peppra mot slutet. Stek potatis till.

Dela
  • +1 Intressant!